Vrei să-ți schimbi jobul? 5 sfaturi pentru o demisie cu tact

image
Sursa foto: Shutterstock

Demisia este la fel de importantă ca interviul de angajare, pentru că ea îți poate deschide un nou drum în carieră sau să fie un obstacol pentru ceea ce vrei să faci pe viitor. Aceasta, în funcție de modul în care renunți la job. Iată de ce este important felul în care îți dai demisia, plus câteva sfaturi ca să gestionezi decizia cu tact.

Moduri generale de a-ți da demisia

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Oregon, din Statele Unite, există 7 modalități în care oamenii aleg să se despartă de un loc de muncă:

Indiferent de modalitatea aleasă, sunt câteva sfaturi de care e bine să ții cont, dacă vrei ca demisia ta să fie nu numai elegantă, ci și un ajutor pentru viitorul tău job:

Anunță-ți demisia în scris

Scrie-ți demisia și înștiințează-ți superiorii și colegii că vrei să îți schimbi jobul. Înainte de a face asta, asigură-te că într-adevăr vrei să faci pasul asta și că ți-ai găsit ceva care răspunde nevoilor tale financiare sau profesionale. Nu uita că un simplu anunț verbal nu are nicio relevanță, ci este nevoie de o notificare scrisă. Îți poți da demisia cu preaviz sau fără, în funcție de cum negociezi cu șeful tău. Prin urmare, este foarte important cum îi comunici faptul că vrei să pleci.

Ai o atitudine pozitivă

Când vorbești despre schimbarea jobului, încearcă să pui accentul pe ceea ce a fost bun la actualul loc de muncă. Adoptă această abordare chiar și atunci când motivele reale pentru care pleci sunt legate de o nemulțumire profundă față de managementul firmei, față de colegi sau față de factorul financiar. De asemenea, fii gentil cu cei din jur și nu îi face să se simtă inferiori (subliniind că tu ți-ai găsit ceva cu mult mai bun) sau vinovați de plecarea ta.

Cere referințe pentru noul loc de muncă

Referințele bune sunt întotdeauna necesare, indiferent ce alegi să faci mai departe. Așadar, dacă ai o atitudine pozitivă, cum am văzut mai sus, ești transparent și nu ascunzi decât acele lucruri care ar putea să-i rănească pe ceilalți, atunci poți cere referințe cu fruntea sus. Și le vei primi. Chiar dacă sunt unii colegi sau șefi care nu vor face asta, din diverse motive, care sunt șansele să refuze cu toții?

Lasă curat în urma ta

Este de preferat să faci curat la birou înainte să pleci. Nu e deloc plăcut ca viitorul coleg să facă asta după tine. Apoi, dacă ai avut un computer la care ai lucrat, încearcă să ștergi toate email-urile și documentele care cu siguranță nu i-ar fi de folos celui care vine după tine.

Nu uita să-ți iei la revedere

E o vorbă înțeleaptă: „Să lași întotdeauna loc de bună ziua!”. Pune-o în practică, fără ezitare, gândindu-te la faptul că nu știi dacă vreodată nu te vei întoarce la locul de muncă pe care tocmai îl părăsești sau dacă nu vei lucra din nou cu unii dintre foștii colegi. Niște bomboane sau prăjituri de bun-rămas nu ar fi deloc o idee rea.

Spuneam la început că demisia este la fel de importantă ca interviul de angajare. Gândește-te că dacă ai început să lucrezi într-un loc, nu înseamnă că ieși la pensie de acolo. Prin urmare, este bine să ai o carte de vizită impecabilă și la venire, și la plecare, astfel încât să ai succes oriunde ai lucra și indiferent cu cine. Cum tonul face muzica, a te comporta cu tact e întotdeauna o formulă câștigătoare.

Ruxi si Cristi Mitrea Sunt celebru, scoate ma de aici foto Pro TV jpg
cub radu mirica animat gif
cristian tudor popescu arșinel png
FotoJet (1) jpg
woman 4214744 1920 jpg
visarion alexa
prodan (2) jpg
andreea marin si cove jpg
zelenski cerere ucraina aderare nato foto twitter jpg
Alexandru Arsinel Arhiva Adevarul (7) JPG
image
image
image
image
criza energetica bec econom jpeg
meghan markle 1 jpg
funeralii elisabeta
Louis Mountbatten foto wikipedia jpg
3 cafea shutterstock 1928433047 jpg jpeg
copii sechestrati