Ziua Internaţională a prăjiturii cu brânză. Iată cea mai bună reţetă de cheesecake

Ultima actualizare:

    Ziua Internaţională a prăjiturilor cu brânză vine din Grecia Antică foto: captura Facebook
Ziua Internaţională a prăjiturilor cu brânză vine din Grecia Antică foto: captura Facebook

Celebrată pe 30 iulie, Ziua Internaţională a prăjiturilor cu brânză este o sărbătoare dedicată de fapt minunatului desert despre care ştie absolut orice pământean sub denumirea de Cheesecake. Sunt zeci, poate sute de reţete de tartă cu brânză. Unele sunt mai complicate, altele pot fi realizate chiar şi de un copil.

În mod tradițional, Ziua Internaţională a prăjiturilor cu brânză  este o sărbătoare americană, dar în ultimii ani, mulți europeni au descoperit această zi și au folosit-o ca scuză pentru a se bucura de această prăjitură delicioasă.

Ziua Internaţională a prăjiturilor cu brânză vine de le greci

Deși nimeni nu cunoaște cu adevărat originea acestei sărbători sau când a început exact, istoria cheesecake-ului, însă prima astfel de tartă cu brânză ar fi făcută de grecii antici. Aceştia foloseau gustosul desert inclusiv în ceremonii religioase. Unii mai spun că aceasta prajitură, făcută pe acea vreme din straturi întrerupte de aluat, umplut cu brânză şi miere şi aromatizat înainte de a fi copt, ar fi fost creată pentru Jocurile Olimpice.

Până la urmă, această rețetă și-a făcut loc în cultura romană unde a fost adaptată după gusturile şi tradiţiile proprii. Au introdus brânză topită şi ouă. Apoi au copt cheesecake-ul sub o cărămidă fierbinte și l-au servit cald.

În prezent, există multe variații regionale diferite ale tortului. De exemplu, germanii folosesc Quark și un blat proaspăt copt pentru versiunea lor de tort cu brânză. 

În Brazilia cheesecake-ul este servit cu un strat subțire de jeleu de guavă sau marmeladă.

Sunt unii cercetărori culinari care atribuie cheesecake-ul modern englezilor. Aceştia ar fi perfecţionat reţeta grecească pe care au obţinut-o de la romani şi au adus-o la o formă familiară pasionaţilor de prăjituri moderne. Imgiranţii au dus reţeta până în Statele Unite unde a devenit repede desertul preferat pentru copii şi adulţi.

Obiceiuri şi tradiții de Ziua Internaţională Cheesecake-urilor

În lume, mulţi oameni sărbătoresc Ziua internaţională a prăjiturilor cu brânză fie cumpărând o cheesecake sau preparând singuri o astfel de prăjitură. În această zi, se obișnuiește, de asemenea, ca producătorii şi vânzătorii de brânzeturi să ofere felii gratuite sau să facă discount-uri.

De asemenea, sunt multe restaurante care sărbătoresc ziua internaţională a prăjiturilor cu brânză cu meniuri speciale. Astfel că puteţi savura cu familia sau prietenii deserturile speciale. 

Iată cea mai faimoasă cheesecake de pe pământ: New York-Style

Nu puteți sărbători Ziua Cheesecake fără să sărbătoriți unul dintre cele mai faimoase exporturi din America: Cheesecake în stil New York. Spre deosebire de alte reţete, New York-Style folosește smântână grasă, ouă și o mulțime de brânză cremoasă. Această prăjitură cu brânză are o consistență densă, netedă, catifelată. Astfel, atunci când te gândești la cheesecake, te gândești la stilul New York.

Reteta cheesecake clasică New York Style este „mama” tuturor cheesecake-urilor. Este o reţeta fundamentală pe baza căreia pot urma variantele: cu ciocolată, nuci sau alune, cu cafea, fructe sau caramel.

Iată ingredientele pentru cheesecake New York Style

Crusta (blat) din biscuiţi:

- 300 g biscuiţi digestivi sau cu cacao- 120 g unt topit cu min 80% grasime

Crema de branza pentru cheesecake:

- 1 kg cremă de branză  - 350 g zahăr pudră- 25 g amidon- 1 lingură bună de extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat sau miezul de la o păstaie- 5 ouă întregi- 120 g smântână acrişoară (cu min. 20% grăsime) sau smântână dulce pentru frişcă (cu min 30% grăsime)- 1 linguriţă coajă rasă de lămâie (opţional)

Topping de fructe:

- 500 g cireşe sau vişine fără sâmburi sau fructe de pădure congelate- 100 g zahăr- 220 ml apă- 15 g amidon (o lingură)- câţiva stropi esenţă de migdale

În vasul mixerului se pun cele 5 ouă întregi și se adaugă zahărul pudră și vanilia. Se mixează cam 5 minute la viteza mare până ce au crescut în volum și au devenit spumoase. Apoi se adaugă cele cinci cutii  de cremă de brânză (a câte 200 g fiecare), smântâna și amidonul.

După ce se obţine o compoziţie fluidă, fără căcăloaşe se toarnă în forma de prăjitură şi se coace pe baie de aburi în cuptor.

În principiu, brânza folosită la o rețetă de cheesecake este cea cremoasă (cream cheese), cu conținut mare de grăsime (peste 20%). Deci brânza noastră de vaci din piață nu este indicată, nefiind suficient de grasă și având și conținut mare de zer, potrivit savoriurbane.com.

Un alt aspect important este legat de coacerea unui cheesecake care trebuie făcută la o temperatură de 160-170 C, preferabil în bain marie. Apoi se stinge focul, se deschide un pic ușa cuptorului și se lasă prăjitură la răcorit încet, lent pentru ca prăjitura să nu crape la suprafață. Nu vă speriaţi dacă în timpul coacerii prăjitura începe să se umfle că un sufleu. Aceasta revine la forma inițială.

Un cheesecake trebuie foarte bine răcit înainte de a-l scoate din forma și de a-l tăia. Astfel, trebuie luate în calcul  5-6 ore de răcire la frigider. Niciodată nu se taie un cheesecake cald.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net