FBI, bănuit la fel ca şi CIA în scandalul interogatoriilor abuzive
Cetăţeanul american Amir Meshal, musulman din New Jersey, a depus o reclamaţie la un tribunal din Washington împotriva agenţilor poliţiei federale a SUA, FBI, pentru că l-au deţinut în 2007 ilegal şi l-au interogat în Kenya, Etiopia şi Somalia.
Meshal cere compensaţii financiare pentru că a fost supus în afara teritoriului american unor "condiţii de detenţie inumane" şi "interogatorii abuzive".
Plecat la Mogadiscio la sfârşitul anului 2006 pentru a studia Islamul, Amir Meshal a vrut să părăsească ţara când luptele s-au declanşat la începutul anului 2007 în capitala somaleză. Dar a fost arestat la frontiera kenyană de poliţie şi transferat la Nairobi.
Potrivit reclamaţiei, el a fost interogat mai multe zile de agenţi ai FBI care îl acuzau că ar avea legături cu Al-Qaida. Meshal asigură că agenţii respectivi l-au ameninţat că îl vor trimite în Israel unde "va fi făcut să dispară" sau în Egipt unde "există mijloace care să-l convingă să vorbească".
Amir Meshal mai susţine că agenţii FBI l-au trimis apoi în Ethiopia şi în Somalia pentru că nu existau suficiente elemente care să-l acuze pentru a-l aduce în SUA şi a-l inculpa. În trei luni petrecute în aceste două ţări, el nu a fost interogat decât de agenţi ai FBI şi închis în secret în condiţii deosebit de penibile, afirmă el în plângere.
În cele din urmă, Meshal a fost retrimis în SUA fără nici un cap de acuzare împotriva lui.
Amir Meshal consideră că a fost victima programului de transfer al deţinuţilor suspectaţi de terorism în terţe ţări pentru a fi interogaţi acolo, eludând reglementările Constituţiei SUA. Acest program a fost dezvoltat de administraţia Bush după 11 septembrie 2001, fiind interzis la preluarea puterii de către preşedintele Barack Obama, precizează Agerpres.