Fenomenul Duster loveşte Europa - VIDEO
Duster şi Dacia vor avea un impact foarte mare asupra grupului Renault şi a economiei din România, potrivit oficialilor Renault. Patrick Pelata, Chief Operating Officer Renault Group a dezvăluit câteva detalii despre Duster şi viitorul mărcii Dacia.
Îţi place Duster? Spune aici ce crezi!
Reporter: Care este rolul Duster în strategia de vânzări a grupului Renault în Europa?
Patrick Pelata: Duster reprezintă un element important în expansiunea gamei Dacia. Am anunţat faptul că aceasta poate cuprinde până la zece modele.
Duster este un model care se adresează atât femeilor, cât şi tinerilor, venind în completarea gamei actuale Dacia. Ne permite în egală măsură să abordăm clienţi noi, care au nevoie de un vehcciul cu care să se deplaseze în deplină libertate în vacanţe, pe drumuri amenajate, dar şi în off-road. Întrucât în cadrul gamei Renault nu există în momentul de faţă un crossover ieftin, va atrage probabil clienţi şi pentru marca Renault.
Unde se va produce Duster pentru Anglia?
Vom vinde marca Dacia în Marea Britanie de la sfârşitul anului 2012 şi vom începe chiar cu Duster. Vom continua apoi cu viitoarele generaţii ale restului gamei Dacia. Cel mai probabil, deşi o decizie nu a fost luată în acest sens, Duster pentru Anglia se va produce la Mioveni. Alternativa ar fi uzina de la Chennai, India.
Va fi vândut Duster şi în SUA? Poate fi semnalul întoarcerii Renault pe acea piaţă?
Ne-ar fi plăcut. Însă la nivel strategic sunt multe provocări pentru grupul Renault. În ultimii ani am început să ne instalăm în India, în Iran, avem o strategie de expansiune puternică în Rusia, în timp ce în Brazilia suntem pe cale să trecem de la postura actuală de challenger, cu o cotă de piaţă de 4-4,5%, în postura de main player, cu o cotă de 10%. În momentul de faţă strategia noastră este ca toate aceste proiecte de care v-am vorbit să fie duse la capăt bine. Expansiunea în Rusia, consolidarea pe piaţa braziliană şi realizarea unui proiect suficient de stabil în India şi Iran.
Dacă am avea resurse suplimentare există trei pieţe mari pe care nu suntem prezenţi: America de Nord, China şi Asia de Sud-Est. În pregătirea următorului plan strategic al lui Renault va trebui să ne hotărâm dacă vom intra pe una dintre aceste trei pieţe şi pe care anume, iar dacă vom decide candidatul, atunci cel mai probabil acesta ar fi China.
Există toate premisele ca Dacia Duster să devină un succes în foarte multe regiuni ale lumii.
Care este scenariul pesimist şi cel optimist privind marca Dacia şi fabrica de la Mioveni pe termen mediu?
Cel pesimist este că uzina va avea de lucru la capacitatea maximă, iar cel optimist tot că va avea de lucru la capacitate maximă. Creşterea volumelor de fabricaţie pentru Dacia se va realiza de acum înainte în special pe plan internaţional în Rusia, Brazilia şi alte ţări. După cum ştiţi, furnizorii Dacia livrează componente şi altor uzine din lume care produc automobile Dacia.
Ceea ce se va întâmpla va fi o localizare mai puternică a producţiei de piese în ţările în care există uzine ce asamblează modele din gama Logan, cum ar fi spre exemplu Rusia. Însă va creşte spre exemplu producţia şi livrarea de componente sub formă de colecţii CKD către uzinele în care va începe industrializarea modelului Duster.
În ceea ce priveşte scenariul optimist, credem că marca poate creşte cu cel puţin 50% şi poate chiar mai mult de atât în Europa. Trebuie ştiut că la uzina de la Mioveni sunt produse şi maşinile vândute sub marca Renault în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.
Ce ne puteţi spune despre viitoarea gamă Dacia?
Activitatea pentru dezvoltarea viitoarei game a început deja, este un subiect foarte important pentru noi, dar este mult prea devreme pentru a vorbi de investiţii de nivelul acesta. Atunci când am început dezvoltarea modelului Logan, la începutul lui 2001, exista o singură uzină, iar în momentul de faţă concepţia trebuie gândită pentru industrializare în peste zece uzine. Este mai complicat decât în 2001.
În egală măsură în ceea ce priveşte furnizorii, consultarea cu ei va trebui făcută de data aceasta la nivel mondial, cu posibilitatea de a avea o optimizare la nivel de industrializare în ceea ce priveşte concepţia şi construcţia pieselor. Furnizorii vor primi cereri de ofertă pentru a livra piese nu către o singură fabrică, ci către toate cele în care se va produce modelul. Dorim să facem bine acest lucru, deoarece începem să avem concurenţi. Toyota face ceea ce putem numi un anti-Logan, care va fi fabricat în India, China, Brazilia, Rusia şi cred că şi în Thailanda.
Se lucrează cumva şi la un model mai mic decât Sandero?
Nu este încă luată o decizie în această privinţă, dar este un subiect de discuţie în cazul grupului Renault. Mai mic decât un Sandero ştim să facem, mai ieftin este mai greu...