Feroe, ţara în care nu e nimeni nervos
Sorin Anghel a plecat din România în Insulele Feroe la începutul anului 2001, după ce şi-a început cariera de fotbalist la CSM Râmnicu Vâlcea. De atunci, el joacă la EB/Streymur, actuala ocupantă a locului 5 din Vodafonedeildin.
Cele 18 insule care formează statul Feroe sunt de fapt o regiune autonomă a Regatului Danemarcei.
„Nu prea sunt multe variante ca să ajungi acolo. Din cauză că aproape mereu este ceaţă, iar relieful e stâncos, se poate zbura până la Vagar, singurul aeroport al ţării, doar cu nişte avioane speciale, ce pleacă numai din Copenhaga, Londra, Glasgow sau Oslo. Mai există şi varianta drumului cu maşina până în Danemarca, de unde se poate ajunge pe insule cu feribotul", povesteşte fotbalistul român.
„Feroe e o ţară foarte liniştită. De-aia trăiesc oamenii de aici atât de mult, pentru că n-am văzut niciodată pe cineva nervos", ne-a povestit atacantul în vârstă de 31 de ani, care locuieşte în oraşul Eiði alături de soţia sa, handbalista Marina Alina Olaru, fostă la Oltchim, Oţelul şi Dorobanţul Ploieşti.
„Până acum nu m-am gândit serios să mă stabilesc definitiv în Feroe, pentru că mi-am construit o casă în România şi mă trage aţa acasă.Totuşi, n-ar fi imposibil, având în vedere că situaţia din ţară este din ce în ce mai sumbră. De câte ori ajung în România mă enervez! A trebuit s-o duc pe mama la spital şi am fost nevoit ca să arunc cu banii în stânga şi în dreapta ca să fim băgaţi în seamă. Păi aici te duci la spital ca la hotel! Feroe nu e o ţară ieftină, ba din contră destul de scumpă, însă aici nu există corupţie, nu există şpăgi, nu există «ţepari» sau hoţi. Pot să-mi las oricând uşa deschisă la casă sau la maşină, pentru că sunt sigur că nu se poate întâmpla nimic", ne-a mai spus Anghel.
Fotbalistul susţine însă că adaptarea la viaţa din Feroe n-a fost deloc uşoară: „La început, când le-am auzit limba, mi-a venit să mă iau cu mâinile de cap, dar treptat am fost nevoit s-o învăţ. Nici vremea nu este foarte prietenoasă, e frig nouă luni pe an, dar până la urmă reuşeşti să te obişnuieşti cu toate".
Românul nu trăieşte în Insulele Feroe doar din salariul de fotbalist. „Aici nu există încă noţiunea de fotbalist profesionist, toată lumea mai are încă un job. Eu sunt angajat la o firmă de finisaje interioare", ne-a spus Anghel, care câştigă cam 2.000 de euro pe lună din fotbal, la care se adaugă alţi 1.000 din finisaje.
Sorin Anghel a fost la un pas să joace pentru naţionala Insulelor Feroe. „Le-am cerut federalilor să rezolve problema cetăţeniei, care se acordă după şapte ani. Nu s-au ocupat de acte, aşa că totul a rămas doar la stadiul de discuţii", a mărturisit atacantul, care se mândreşte cu faptul că a fost adversarul celor de la Manchester City în Cupa UEFA: „N-am avut pretenţia că aş fi vreun mare talent, dar când am jucat împotriva unui Elano sau Martin Petrov m-am simţit cu adevărat fotbalist".
Soţii Anghel,alături de micuţul Dennis
Român în insulele Feroe
O situaţie în care s-a simţit mândru că e român: "Momentul în care naţionala României a venit să joace aici şi am fost solicitat pentru diverse informaţii. Am simţit că am reuşit să fac şi eu ceva pentru ţara mea"
Ce ştiu feroezii despre România: „Îşi amintesc mereu de Hagi şi Răducioiu, dar să ştii că sunt la curent şi cu scandalurile din fotbalul nostru, gen corupţia din arbitraj sau cazul Mutu. De asemenea, sunt multe fundaţii de caritate de aici care livrează haine şi medicamente în diverse localităţi din România".
Băutura preferată- Føroyar
Feroezii sunt mari amatori de bere.« Eu unul nu prea sunt mare băutor, dar pot să spun că marca locală «Føroyar» e una dintre cele mai apreciate»
Mâncarea preferată- Skerpikjøt
Este o mâncare tradiţională din carne de oaie. «De altfel, feroezii consumă foarte multă oaie şi foarte mult peşte».