FMI cere Guvernului reducerea concediului maternal la un an, cu 600-1.000 lei
Potrivit reprezentanţilor comunităţilor de mame, măsurile anunţate de Executiv vor avea un impact negativ asupra dezvoltării şi integrării copiilor în comunitate, mai ales în lipsa unui sistem integrat de servicii sociale de îngrijire şi creştere a copilului pentru primii trei ani de viaţă, cum sunt creşele şi grădiniţele, transmite Mediafax.
Fondul Monetar Internaţional a solicitat Guvernului ca durata concediului maternal să fie redusă la un an, iar indemnizaţia lunară să fie cuprinsă între 600 şi 1.000 lei, au declarat surse din coaliţa aflata la guvernare, după reuniunea de azi.
"Există o practică a FMI de a adresa ministerelor şi alte solicitări decât cele incluse în scrisoarea de intenţie, iar una dintre aceste cereri este reducerea duratei concediului maternal", au declarat, pentru Mediafax, surse din interiorul Coaliţiei.
Coaliţia se va reuni din nou, duminică, pentru discuţii tehnice privind sistemul concediului maternal, urmând ca o decizie finală să fie luată luni, a declarat liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, scrie Adevărul.
Potrivit lui Pambuccian, reprezentanţii minorităţilor au propus ca durata concediului maternal să fie de trei ani, dar cu o indemnizaţie lunară redusă la 600 lei. Această variantă se adaugă propunerii ale ministrului Muncii, ca durata acestui concediu să fie redusă de la doi ani la un an cu o indemnizaţie de 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni.
Ministrul Muncii nu exclude posibilitatea menţinerii concediului maternal la doi ani, dar propune plafonarea indemnizaţiei la 1.500 sau 1.000 de lei lunar. El a susţine că ministerul pe care îl conduce are în lucru trei variante.
UDMR nu este de acord şi propune ca o variantă concediul maternal tot de doi ani, dar cu o eventuală reducere a limitei maxime a indemnizaţiei de la nivelul actual de 3.400 lei, şi ca întoarcerea mai devreme la locul de muncă să reprezinte o opţiune a mamei, nu o obligaţie.
Premierul Emil Boc a declarat, miercuri, că este "ultimul" care ia această decizie, după ce propunerea va fi analizată şi va fi supusă dezbaterii publice.
Organizatorii protestului mamelor precizează că, în cazul în care vremea va fi prea rece, cărucioarele în care ar trebui să fie bebeluşii vor fi goale, pentru a nu-i expune unor riscuri.
"Mamele solicită factorilor de decizie, reprezentanţilor Guvernului, menţinerea duratei de acordare a concediului de creştere a copilului pe o perioadă de doi ani pentru copiii sănătoşi, respectiv trei ani pentru copiii cu probleme şi nevoi speciale, precum şi revenirea, începând cu 1 ianuarie 2011, a valorii indemnizaţiei de creştere a copilului la nivelul din luna mai 2010", se anunţă un comunicat.
Organizatorii au anunţat că mai multe ONG-uri şi-au manifestat sprijinul în privinţa protestului mamelor şi se vor alătura acestei acţiuni. De altfel, o petiţie pentru menţinerea concediului maternal, postată pe site-ul desprecopii.com a strâns, în numai două zile, peste 1.200 de susţinători.