FOTO Vedetele au sărbătorit Ziua Universală a Iei
Marcel Pavel s-a îmbrăcat în Ia românească de Ziua Universală a Iei, ce se serbează azi pe întreaga planet, la iniţiativa Comunităţii La Blouse Roumain. Sărbătoarea Iei a fost un bun prilej şi pentru Iuliana Tudor să promoveze tradiţionala cămaşă româmească în Campania "Îmbracă-te cu mândrIE", pe care a demarat-o.
Alături de Marcel Pavel, alţi 9 domni de seamă ai României au acceptat invitaţia Iulianei Tudor şi au purtat cămaşa tradiţională românească în campania "Îmbracă-te cu mândrIE". Raed Arafat, Călin Goia, Mihai Morar, Daniel Buzdugan, Dan Enescu, Mihai Rădulescu, Mihai Constantin Leonard Doroftei, Marcel Pavel şi Marius Manole au promovat, în câte o zi, cămaşa tradiţională românească. Cele zece cămăşi aparţin unor mari artişti ai folclorului: Nicolae Furdui Iancu, Constantin Enceanu, Benone Sinulescu, Traian Jurchela, Marius Ciprian Pop, Petrică Mîţu Stoian, Nicuşor Iordan, Ioan Bocşa, Nicolae Sabău, Nicolae Botgros şi Orchestra Lăutarii. Pe 24 iunie, de Sânziene - Ziua Universală a Iei Româneşti, am întrebat-o pe Iuliana Tudor despre campanie, dar şi despre ultimul sezon al emisiunii "O dată-n viaţă".
Click: Cum ţi-a venit ideea acestei campanii?
Iuliana Tudor: Totul a venit firesc, ca o continuare a valorilor pe care le promoveaz de foarte mulţi ani. Pe 24 iunie, de Sânziene, este Ziua Universală a Iei Româneşti şi m-am gândit să extind puţin ceea ce fac în emisiunile de televiziune şi spre o zonă care să permită un feedback direct de la oameni. Cred că este important să vorbim despre costumul popular, despre muzica tradiţională, despre obiceiurile româneşti într-o formă cât mai apropiată de specificul prezentului. Tocmai de aceea am ales să derulez această campanie pe Facebook. Campania s-a concretizat foarte repede, astfel că mă gândesc deja la o continuare cu obiective şi mai importante.
Click: De ce ai făcut o campanie adresată exclusiv domnilor?
Iuliana Tudor: Pentru că au tot existat campanii care au vorbit despre ie cu referire la piesa de costum pe care o poartă femeile şi pentru că se vorbeşte prea puţin despre costumul tradiţional bărbătesc. Ţin să felicit şi să le mulţumesc public tuturor colegilor din media care au avut acţiuni similare de promovare a portului tradiţional românesc, indiferent de forma acestor campanii.
Click: Cine a fost cel mai greu de convins să se implice?
Iuliana Tudor: Mărturisesc că am primit, de fiecare dată, răspunsuri pozitive de la cei cărora le-am înaintat invitaţia. Am încercat să luăm alături de noi vectori de imagine din diferite categorii profesionale. Sunt profesionişti cărora vreau să le mulţumesc pentru că s-au alăturat cu tot sufletul acestui demers. Cel mai greu ne-a fost, însă, să ne potrivim agenda cu cea a dlui Raed Arafat. Însă am reuşit, iar finalitatea a fost emoţionantă.
Click: Dă-ne câteva detalii de culise din timpul campaniei.
Iuliana Tudor: Au fost foarte multe întâmplări nostime - Mihai Morar a prezentat atât emisiunea de la radio cât şi emisiunea de la tv, îmbrăcat fiind în cămaşa lui Lupu Rednic, iar reacţiile au fost cu totul neaşteptate. Marius Manole a uimit un teatru întreg când s-a prezentat la repetiţii în cămaşa lui Constantin Enceanu. Iar Călin de la Voltaj şi-a dus copiii la grădiniţă şi le-a explicat tot drumul de ce e îmbrăcat "altfel". Doroftei a trezit întreg Ploieştiul, ba chiar s-a alăturat activ unei parade a unei asociaţii de ecologişti... Fiecare s-a implicat cum a putut mai bine. M-a emoţionat peste măsură gestul dr Dan Enescu de la spitalul "Grigore Alexandrescu" de a le explica pacienţilor săi, copii, de ce nu poartă halat, ci cămaşa tradiţională românească