Halloween vs. Ziua Morților. De la celebrii zombie până la mormintele "aprinse" de mii de lumânări
O singură zi desparte două dintre cele mai înfricoșătoare sărbători ale lumii, Halloween, celebrată pe 31 octombrie, și Ziua Morților, un obicei autohton marcat pe 1 noiembrie, când românii din zona Transilvaniei merg în cimitire și aprind lumânări.
Istoria acestei sărbători a luat naștere acum mai bine de 2000 de ani în festivalul păgân al celților din Irlanda, Franța și Anglia, numit Samhain. Din acest motiv, Halloween-ul duce cu gândul la practicile oculte. În anumite tradiții păgâne, noaptea de 31 octombrie este considerată magica, iar lumea spirituală poate intra în contact cu lumea fizică. Mai mult, vechile civilizații celte sărbtoreau Anul Nou pe 1 noiembrie. În această zi, celții marcau sfârșitul verii și al recoltei și se pregăteau de începutul iernii, perioadă asociată adesea cu moartea.
În România, sărbătoarea a devenit din ce în ce mai populară, mai ales în rândul tinerilor, care se costumează și organizează petreceri tematice în cluburi. Halloween-ul din țara noastră este folosit, mai mult, ca pretext pentru o noapte de distracție. Localurile sunt decorate cu dovleci ciopliți, scheleți și pânze de păianjen, pentru ca atmosfera să devină cât mai înfricoșătoare, iar clienții cu dare de mână să petreacă până dimineața.
Etnologii susţin că „Ziua Morţilor“ sărbătorită la 1 noiembrie este un obicei citadin care nu a ajuns în multe sate din Transilvania. Pomenirea morţilor se face în anumite zone rurale primăvara şi constă în pomenile date în curtea bisericilor sau obiceiul de a aşeza pe prispa casei o bucată de pâine, o cană cu apă şi o lumânare aprinsă.
Obiceiul de „Luminaţie”, care costă în aprinderea de lumânări pe morminte pentru pomenirea celor trecuţi în nefiinţă, în noaptea de 1 noiembrie, a fost împrumutat, la mijlocul secolului trecut, de la catolici. Etnologii spun că este vorba de un obicei citadin din Ardeal şi Banat, care treptat s-a răspândit şi în zona rurală. La început, părea o modalitate comodă prin care orăşenii îşi puteau comemora morţii. Se mergea prin cimitire, se aprindea câte o lumânare şi, dacă şi catolicii făceau asta în prima noapte din luna noiembrie, ortodocşii au preluat obiceiul.
Citește mai multe pe adevarul.ro