Imaginile tragediei de la Boston
Un munte de carne însângerată, bucăţi sfâşiate de haine, pantofi şi adidaşi, moloz şi bălţi imense de sânge. Aşa s-a încheiat maratonul din Boston. Trei suflete s-au ridicat la cer, 17 oameni se zbat între viaţă şi moarte şi 144 sunt răniţi, unii dintre ei rămânând fără picioare. A fost cea mai neagră zi din istoria Americii după 11 septembrie 2001. Şi atunci, şi acum, suspecţii sunt terorişti Al Qaeda.
Îşi aştepta emoţionat părintele să treacă linia de sosire. Martin Richard, de 8 ani, venise împreună cu mama şi sora lui la maratonul la care se înscrisese şi tatăl său. Sufletul îi exploda de bucuria de a-şi vedea părintele trecând glorios după o cursă de aproape patru ore. Era cea mai frumoasă zi din viaţa lui... însă şi ultima.
Nu a apucat să-şi îmbrăţişeze tatăl pentru că bomba din pubela stradală de lângă el l-a spulberat. Mama şi sora lui se zbat între viaţă şi moarte. Încă doi oameni care stăteau lângă Martin au pierit în deflagraţie. După risipirea fumului, din trupul copilului nu mai rămăsese mai nimic. O mare de trupuri însângerate, oameni care îşi căutau picioarele şi mâinile pe asfalt, urlete şi sirene ţiuind asurzitor. Asta a rămas în urma exploziei.
15.00- Începe o cursă contra cronometru de salvare a răniţilor
15.03- Oameni şocaţi zac în bălţi de sânge
15.17- Ploaia de schije a secerat tot pe o rază de 15 metri
15.20- Pentru unii nu s-a mai putut face nimic...
16.00- Răniţii grav au fost pansaţi chiar pe trotuar
La 12 secunde, la nici o sută de metri distanţă, o altă explozie sfâşie cerul oraşului Boston. O cursă infernală contracronometru începe pentru personalul de pe ambulanţă şi poliţiştii ajunşi la faţa locului. Bărbaţi fără picioare, femei înmărmurite, încă în stare de şoc, şi copii chirciţi de sperietură în braţele părinţilor lor. Coşmarul supravieţuitorilor abia începe. 30 de răniţi au suferit amputări chiar pe patul de urgenţe. "Este un coşmar din care nu putem să ne trezim", au fost primele cuvinte ale comandantului de poliţie Ron Harrington. Ieri, agenţii CIA au anunţat că au reţinut un suspect în cazul atentatelor. Acesta e de origine saudită şi e bănuit de legături cu Al Qaeda.
Conform primelor indicii, bombele au fost create artizanal şi au fost detonate de la distanţă, fie cu ajutorul al unei telecomenzi, fie cu un telefon mobil. De altfel, la solicitarea CIA, toate liniile telefonice din oraş au fost suspendate.
Martin Richard, 8 ani, prima victimă
Martin Richard, de opt ani, s-a născut în Dorchester, Massachusetts. 15 aprilie 2013 trebuia să fie cea mai frumoasă zi din viaţa lui. A plecat dis de dimineaţă împreună cu familia la Boston, unde tatăl lui participa la Maraton. Se afla chiar lângă cutia de gunoi unde o mână criminală a ascuns bomba. El este prima dintre cele trei victime ale atentatului terorist de la finalul Maratonului din Boston.
Zoltan Mesko: „Sunt foarte trist"
Zoltan Mesko, singurul jucător de origine română din campionatul de fotbal american (NFL), evoluează chiar la Boston, pentru echipa New England Patriots. Pe pagina de Facebook, Mesko şi-a exprimat tristeţea faţă de tragedia care a lovit lumea sportului. Pe lângă mesajul său de susţinere, timişoreanul a postat o fotografie impresionantă, în care un fost jucător al lui Patriots, Joe Andruzzi (de trei ori campion în Super Bowl), poartă pe braţe o femeie rănită la picioare. „Joe a învins cancerul şi cu siguranţă ştie cât de valoroasă este viaţa", a comentat Mesko.
Doi români au scăpat din infern
Printre cei peste 25.000 de participanţi la maratonul de la Boston s-au aflat şi doi atleţi de origine română, Nuţa Olaru şi Andrei Flueraşu. „Terminasem cursa de două ore. Eram la hotel, la aproximativ 200 de metri de locul unde s-a produs prima explozie. Îmi tremurau picioarele de teamă", a mărturisit Nuţa Olaru (42 de ani), care a terminat maratonul feminin pe locul 23, concurând însă pentru SUA.
La fel de şocat a fost şi Andrei Flueraşu, un sportiv român stabilit în America. „Sunt departe de linia de sosire, nu ştiu când şi cum s-a întâmplat. Maratonul era foarte bine supervizat şi organizat", a fost prima reacţie a maratonistului.
Alte atentate sângeroase
11 septembrie 2001 - New York, SUA: două avioane se izbesc de Turnurile Gemene ucigând 3.000 de persoane12 octombrie 2002 - Bali, Indonezia: o bombă ascunsă într-o maşină ucide 202 persoane23 octombrie 2002 - Moscova, Rusia: o grupare teroristă cecenă ia oscatici într-un teatru, îşi pierd viaţa 229 de oameni 11 martie 2004 - Madrid, Spania: mai multe explozii care au loc într-un tren de navetişti. Sunt ucise 191 de persoane, atentatul e revendicat de ETA1-3 septembrie 2004 - Beslan, Rusia: 1.200 de copii sunt luaţi ostatici de o grupare islamistă. Incidentul se încheie cu 330 de morţi şi 800 de răniţi.