10 figuri celebre despre care nu știai că au fost spioni

Ultima actualizare:

    Serviciile secrete au urmărit mereu să recruteze figuri celebreFoto Getty
Serviciile secrete au urmărit mereu să recruteze figuri celebreFoto Getty

Se spune că cei mai buni spioni sunt acele persoane care în viața de zi cu zi se bucură de multă simpatie și faimă, astfel că nu par dubioși în ochii celorlalți. de aceea serviciile secrete din diferite țări obișnuiau, în special în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, să recruteze figuri celebre pentru a strânge informații despre inamici.

Josephine Baker

Josephine Baker
Josephine Baker

Conform Tested.com, Josephine Baker a fost o celebră actriță, cântăreață și dansatoare din perioada interbelică. Ea a fost prima femeie de culoare din istorie care a devenit vedetă. Când a izbucnit al Doilea Război Mondial, Josephine a fost recrutată de serviciile secrete franceze pentru a-și folosi faima în strângerea de informații despre inamici. Josephine a intrat astfel în contact cu mari oameni de afaceri japonezi și italieni ai vremii și ambasadori și toate informațiile pe care le afla din conversațiile cu aceștia, erau transmise rezistenței franceze.

Roald Dahl

Roald Dahl
Roald Dahl

Acesta a fost scriitor, cunoscut în special pentru numeroasele povești pentru copii pe care le-a redactat. Înainte de a-și începe cariera de scriitor, Dahl a servit în Forțele Aeriene Regale (Britanice), zburând în numeroase misiuni. El a fost la un moment dat recrutat de serviciile secrete britanice pentru a strânge informații despre americani.

Christopher Lee

Christopher Lee
Christopher Lee

Christopher Lee a fost pentru mult timp cel mai celebru actor de filme de groază. El s-a remarcat prin rolul Contelui Dracula din filmul cu același nume. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a încercat să se alăture Forțelor Aeriene Britanice, dar nu a fost acceptat din cauza problemelor de vedere. A fost însă recrutat de un grup de servicii secrete care se ocupau cu sabotarea și spionajul în Europa ocupată de forțele Axei. Multe dintre detaliile misiunilor sale sunt încă clasificate.

Greta Garbo

Greta Garbo
Greta Garbo

Greta Garbo a devenit celebră în special după retragerea acesteia din lumea actoriei pentru a intra în serviciile secrete britanice. Greta a lucrat alături de producătorul de film Alexander Korba în MI6 în cadrul mai multor misiuni strict secrete. Ea trebuia să strângă informații despre industriașul elvețian Axel Wnner-Gren. Greta a lucrat mai multe decenii pentru serviciile secrete și chiar unii spun că datorită ei fizicianul danez Niels Bohr a supraviețuit.

Frank Sinatra

Julia Child
Julia Child

Sinatra rămâne probabil unul dintre cei mai celebri cântăreți din istorie. Puțini știu însă că acesta a avut și o carieră în domeniul spionajului. Frank Sinatra era cunoscut pentru legăturile sale cu mafia, dar CIA a văzut mereu și o parte bună în personalitatea acestuia. De aceea Sinatra a fost invitat să acepte oferta de a deveni „curierul” serviciilor secrete în schimbul uitării acuzațiilor cu privire la ilegalitățile comise. El a transmportat diverse documente cu propriul său avion privat, fiind o metodă mai eficientă decât cea a unui zbor oficial.

Julia Child

Moe Berg
Moe Berg

Aceasta nu a dorit să fie doar o celebră autoare de cărți de bucate, ci s-a alăturat și serviciilor secrete. Inițial a dorit să intre în corpurile militare pentru femei, dar a fost respinsă din cauză că era prea înaltă. În cele din urmă ea s-a alăturat Biroului Serviciilor Strategice. Aici a lucrat într-un laborator la dezvoltarea unei substanțe care să îndepărteze rechinii de explozibilii submarini.

Moe Berg

Cary Grant
Cary Grant

Moe Berg a fost un celebru jucător de baseball în perioada interbelică. Nu doar în domeniul sportului și-a dovedit măestria – el cunoștea 12 limbi străine, a studiat filosofia și obținuse licența în drept. Serviciile secrete americane nu au ezitat să recurteze un om atât de talentat. În 1934, Berg a filmat dintr-un survol aerian porturile și regiunile industriale ale Japoniei.

Cary Grant

Ian Fleming
Ian Fleming

Cary Grant nu a fost doar un celebru sex simbol al cinematorgrafiei interbelice, dar și un bun spion. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cea mai mare îngrijorare a conducerii americane a fost existența susținătorilor Axei chiar pe pământul american. Serviciile secrete au avut astfel nevoie de o figură bine cunoscută și carismatică pentru a strânge informații importante de război.

Charles „Norococul” Luciano

Frank Sinatra
Frank Sinatra

Nu toate celebritățile s-au alăturat serviciilor secrete din patriotism. Unii au fost nevoiți să facă acest lucru pentru a-și salva reputația. Este cazul lui Charles Luciano, care provenea dintr-o puternică familie genoveză. În 1936, acesta a fost acuzat pentru prostituție și risca închisoarea pentr 30 sau 50 de ani. Norocul lui Luciano a venit odată cu scufundarea unui vas francez de către niște sabotori naziști. Luciano a ost recrutat de serviciile secrete pentru a strânge informații despre sabotori și să îi ajute pe Aliați în război.

Ian Fleming

Charles „Norocosul” Luciano
Charles „Norocosul” Luciano

Ian Fleming nu a fost doar creatorul celei mai celebre povești cu spioni; a fost el însuși un spion care a cunoscut de tânăr secretele acestui domeniu. Când a fost copil, Fleming a urmat o școală privată austriacă la conducerea căreia se afla fostul spion Ernan Forbes Dennis. A fost cel care i-a oferit tânărului Fleming șansa de a intra în Marina Militară. De aici și-a croit drumul către serviciile secrete. În 1942 a fost pus la conducerea unor trupe de commando. După terminarea războiului, experiența acumulată de Fleming i-a oferit sursă de inspirație pentru povestea celebrului James Bond.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net