20% din oxigenul planetei este în pericol. Număr record de incendii în Pădurea Amazoniană

Ultima actualizare:

    Incendii în Pădurea Amazoniană care ar putea afecta resursele de oxigen de pe întreaga planetăFoto: Getty
Incendii în Pădurea Amazoniană care ar putea afecta resursele de oxigen de pe întreaga planetăFoto: Getty

Pădurea Amazoniană de pe teritoriul Braziliei a fost afectata de un număr record de incendii în această perioadă. Astfel că, 20% din oxigenul planetel poate dispărea din cauza incendiilor interminabile în acea zonă. Brazilia şi Venezuela au înregistrat un număr record de focare, iar preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că numărul record de incendii din Pădurea Amazoniană reprezintă „o criză internaţională” care trebuie să se regăsească prima în lista subiectelor Summitului G7.

În zona Pădurii Amazoniene, Institutul Naţional pentru Cercetarea Spaţiului (INPE) a transmis să satelitul său a arătat o creştere a incendiilor cu 84 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018.

Statele din nord Roraima, Acre, Rondônia şi Amazonas, precum şi Mato Grosso do Sul au fost afectate în mod deosebit. Pădurea Amazoniană din Brazilia a fost afectată de un număr record de incendii anul acesta, potrivit Agenţiei spaţiale braziliene.


    Foto: Getty
Foto: Getty

Fumul emanat s-a împrăştiat deasupra întregii regiuni a Amazonului şi dincolo de ea. Potrivit Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) al Uniunii Europene, fumul a ajuns pe coasta Atlanticului. Oraşul São Paulo, aflat la 3.200 de kilometri distanţă, a fost cufundat în întuneric, fiind acoperit de fum.

Incendiile au declanşat o mare cantitate de dioxid de carbon - echivalentul a 228 de megatone, potrivit CAMS, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani -, dar şi monoxid de carbon (gaz rezultat din arderea lemnului în prezenţa unei mici cantităţi de oxigen).


    Foto: Getty
Foto: Getty

Brazilia nu este singura ţară afectată de incendii.

Alte state din America de Sud s-au confruntat cu un număr crescut de incendii anul acesta. O suprafaţă de 7,4 milioane de kilometri pătraţi a fost afectată.

Pădurea Amazoniană se întinde pe teritoriul a nouă ţări: Brazilia, Peru, Columbia, Venezuela, Ecuador, Bolivia, Guyana, Surinam şi Guyana Franceză.

Venezuela, Bolivia, Columbia şi Peru se confruntă cu mii de focare.

În Venezuela s-a înregistrat un număr record - 26.000 de incendii, iar în Bolivia - peste 17.000.

În regiune, pe lângă forţele trimise de autorităţi, au fost trimise ajutoare suplimentare şi au fost organizate adăposturi pentru animalele care fug de flăcări, potrivit news.ro.

De ce există incendii în Amazon

Incendiile de pădure au loc destul de des în Brazilia, în timpul sezonului secetos, dar sunt şi provocate în mod deliberat în eforturi de a defrişa ilegal terenul, pentru a face loc păşunatului de vite.Conservaţioniştii au dat vina pe preşedintele Bolsonaro, spunând că acesta a încurajat tăietorii de lemne şi fermierii să cureţe zona, şi oamenii de ştiinţă spun că Amazonia a suferit pierderi într-un ritm accelerat, de când liderul brazilian şi-a preluat mandatul în fruntea ţării, în ianuarie, potrivit adevărul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Sens giratoriu FOTO Shutterstock jpg
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net