2,7 milioane de moldoveni sunt așteptați la urne. Alegeri cu miză uriașă în Republica Moldova
Duminică, 3 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la urne în turul II de scrutin pentru a-și vota președintele pentru următorii patru ani. Miza alegerilor este uriașă. Republica Moldova este la o răscruce de drumuri. Va merge mai departe spre Europa sau Kremlinul va obține influența. În cursa pentru președinția Republicii Moldova se află Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo.
2,7 milioane de alegători sunt așteptați la urne
Astăzi, primele voturi pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost exprimate la Tokio, unde un grup de 11 turiști moldoveni, deși aflați departe de casă, au votat, scrie jurnal.md.
În total, 2,7 milioane de alegători sunt așteptați să își exercite votul.
Pentru scrutinul prezidențial au fost tipărite 2.819.996 de buletine de vot. Dintre acestea, peste două milioane de buletine sunt în limba română și aproape 677 de mii în limba rusă.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, 234 de secții de votare au fost deschise peste hotare, dintre care cele mai multe în Italia - 60, Germania - 26 și Franța - 20. Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00.
13 secții de votare din Italia, Franța, Spania, Marea Britanie și Belgia și-au schimbat adresele față de turul I.
Turul II de scrutin pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova va fi monitorizat de 2.424 de observatori naționali și internaționali.
784 de observatori internaționali reprezintă 24 de misiuni diplomatice, 14 autorități electorale străine și două asociații internaționale.
Secțiile de votare s-au deschis la ora 7.00. Votarea va avea loc până la ora 21.00, primele rezultate parțiale fiind așteptate la scurt timp după această oră.
De notat că procesul de votare va continua în diaspora, în Europa de Vest și SUA, alegătorii moldoveni de peste hotare fiind importanți în stabilirea rezultatului final.
„Kremlinul lucrează cu toate armele posibile”
Viitorul şef al statului va fi ales între actuala preşedintă proeuropeană Maia Sandu, susţinută de Partidul Acţiune şi Solidaritate, şi fostul procuror general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, susţinut de partidul pro-rus al Socialiştilor din Republica Moldova.
Maia Sandu, a obţinut în primul tur 42,49% din voturi, în timp ce socialistul Stoianoglo a fost votat de 25,95% dintre alegători.
O româncă, observator la alegerile politice din România de peste 20 de ani, Elena Calistru, a fost la primul tur al alegerilor din Republica Moldova.
La referendumul pro-UE și la primul tur al prezidențialelor, ea a descoperit, la Chișinău, un sistem mult mai greu de dovedit drept corupt decât sunt unele situații de la noi, scrie Hotnews.
„În unele comune la noi, primarul se postează frumos la ușa, la poarta secției de votare și stă acolo pur și simplu. Nu le zice oamenilor ceva anume, e un soi de presiune ciudată”, a spus ea, citată de Hotnews.
„Mie mi se pare că nivelul de intervenție în alegeri este cu mult sofisticat decât la noi. Acolo Kremlinul lucrează cu toate armele posibile. Și asta e confirmat de investigații de presă”, a mai spus Elena Calistru.
Cu două zile înainte de acest scrutin, autoritățile moldovene au efectuat peste 60 de percheziții în cel puțin 13 localități unde exista bănuiala că oamenii lui Ilan Șor întreprind acțiuni de corupere electorală. Patru persoane, pe care autoritățile i-ai numit „lideri” au fost reținute.