4 efecte îngrijorătoare ale asasinării ambasadorului rus asupra relațiilor ruso-turce

Ultima actualizare:

    Cum va afecta asasinarea ambasadorului rus relațiile diplomatice ruso-turceFoto: Getty
Cum va afecta asasinarea ambasadorului rus relațiile diplomatice ruso-turceFoto: Getty

Până în acest moment, oficialii Rusiei și Turciei consideră că asasinarea ambasadorului rus este menită să slăbească relațiile diplomatice dintre cele două state. Departamentul de stat al SUA a declarat într-un comunicat că Statele Unite sunt pregătite să sprijine Rusia și Turcia, indiferent de ce natura ajutorului de care au nevoie.

Momentan, nimeni nu se poate pronunța cu certitudine asupra urmărilor incidentului de la Ankara, dar nu trebuie să uităm de rivalitățile istorice ruso-turce.

Atacuri cibernetice asupra turciei, din partea Rusiei

Hackerii ruși ar putea în perioada următoare să culeagă informații din bazele de date ale Turciei. De altfel, Rusia este bine cunoscută pentru problemele domestice pe care le poate cauza altor state când vine vorba de atacurile cibernetice. Rușii ar putea, ca urmare a atacului terorist, să țintească Turcia pentru a obține mai multe informații despre oamenii care orbitează în jurul președintelui turc, Erdogan.

Sancțiuni economice impuse Turciei de către Rusia

Potrivit Foreign Affairs, relațiile diplomatice dintre Rusia și Turcia, și așa destul de fragile, ar putea să se prăbușească dacă statului turc i se vor impune sancțiuni economice. La fel s-a întâmplat în noiembrie 2015, după ce avioanele F-16 turce au doborât un bombardier rus chiar la granița cu Siria. Ca răspuns la incident, rusia a impus un embargou asupra multor produse tucești. Valorea exporturilor din turcia către Rusia a scăzut atunci cu 737 de milioane de dolari.

Încheierea păcii în Siria va fi amânată

Șansa de a se încheia pacea în Siria se năruie. Rusia și Turcia sunt în antiteză când vine vorba de războiul din Siria, dar ambele țări au încetat focul atunci când au trebuit să le permită rebelilor și civililor să evacueze Alepul. Asasinarea oficialului rus ar putea determina Rusia și implicit, pe aliații acesteia, să își extindă aria operațiunilor militare în Siria.

Rusia sprijină tensiunile interne din Turcia

Rusia sprijină populația kurdă, spre nemulțumirea Turciei.  Nu trebuie să uităm că statul turc este membru NATO, astfel că n-ar fi exclus ca Rusia să se angajeze într-un conflict deschis cu Turcia. Este puțin probabil ca asasinarea lui Andrei Kornilov să semene cu cea a arhiducelui Franz Ferdinand din 1914 (care a dus la izbucnirea Primului Război Mondial). Totuși, Rusia are legături istorice cu populațiile kurde, iar astăzi, îi susține pe acești militanți.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net