5 pa┼či pentru salvarea planetei. Anul 2021 a fost unul dintre cei mai fierbin┼úi

gettyimages 123hhh6282037 copy jpeg
Liderii mondiali discut─â la Glasgow cum pot salva viitorul copiilor no┼čtriFoto: Getty Images

Anul 2021 a fost printre cei mai fierbin┼úi din istoria recent─â, planeta este cu 1,1 grade Celsius mai fierbinte dec├ót ├«n epoca preindustrial─â. Cercet─âtorii estimeaz─â c─â p├ón─â la finele secolului temperatura pe Terra va cre┼čte cu 2,7 grade Celsius.

Dezastrele din acest an, uraganul Ida (26 august 2021, 115 mor┼úi ┼či pagube de 65,5 miliarde $), inunda┼úiile din Germania (200 de mor┼úi), cele din Sicilia de zilele trecute ┼či incendiile de vegeta┼úie din California, Spania, Grecia, Turcia ┼či Italia sunt c├óteva dintre calamit─â┼úile naturale care vin ca o consecin┼ú─â a schimb─ârilor climatice. ├Än cadrul COP26 se inten┼úioneaz─â reglementarea unui cadru func┼úional pentru reducerea emisiilor de carbon:┬á

ida gettyimagffes 1337530440 copy jpeg
August 2021, uraganul Ida a lovit Cuba ┼či SUAFoto: Getty Images
  • Eliminarea combustibililor fosili, ├«nchiderea minelor ┼či eliminarea energiei pe baz─â de c─ârbune sunt unele dintre m─âsurile ce vor fi adoptate. 
  • Reducerea emisiilor de metan prin reducerea polu─ârii din agronomie este un alt punct care are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efecte de ser─â.
  • Urmeaz─â a fi adoptate m─âsuri de reducere a polu─ârii cu plastic a mediului ├«nconjur─âtor. 
  • Liderii planetei vor demara ac┼úiuni de oprire a defri┼č─ârilor ┼či de creare a unor economii sustenabile care s─â nu afecteze mediul. 
  • Reducerea drastic─â a polu─ârii din industria de transporturi (aerian ┼či maritim) ┼či o mai bun─â reciclare a de┼čeurilor ┼či gunoaielor din marile aglomer─âri urbane.

image
August 2021, incendii de vegeta┼úie ├«n Grecia, Italia, Turcia ┼či SpaniaFoto: Getty Images

Prin┼úul Charles a insistat ca statele cu economii dezvoltate s─â contribuie financiar ├«n dezvoltarea infrastructurii sustenabile din ┼ú─ârile defavorizate. Boris Johnson a vehiculat un fond de ajutorare de 100 miliarde $ anual, chiar dac─â nevoile se ridic─â la peste 1.000 de miliarde. La finele primei zile de discu┼úii privind ├«nc─âlzirea global─â ┼či schimb─ârile climatice, se pot trage c├óteva concluzii privind viitorul omenirii. Liderii mondiali au recunoscut c─â trebuie adoptate m─âsuri imediate pentru stoparea polu─ârii ┼či reducerea emisiilor de carbon.

image
2015-2021 Etiopia, afectat─â grav de secet─â

┼ó─ârile prezente (n.r. Rom├ónia a fost reprezentat─â de pre┼čedintele Klaus Iohannis) ┼či-au luat angajamente pe plan na┼úional de a-┼či transforma economiile ├«n unele sustenabile ┼či prietenoase cu mediul ├«nconjur─âtor ┼či s─â opreasc─â defri┼č─ârile p├ón─â ├«n 2030. Liderii ┼ú─ârilor aflate ├«n topul polu─ârii au lipsit de la summit. De la COP26 au absentat pre┼čedin┼úii Rusiei, Turciei, Braziliei, Mexicului ┼či Africii de Sud.

image
Octombrie 2021, inundaţii în Sicilia, ItaliaFoto: Profimedia

Din cadrul alian┼úei economice BRICS a fost prezent doar premierul indian Narendra Modi. A┼čtept─ârile privind o schimbare radical─â la nivel mondial sunt extrem de reduse, speciali┼čtii Euronews punct├ónd c─â acela┼či discurs ecologist a mai fost folosit de conduc─âtorii de state ┼či la celelalte 25 de reuniuni pe aceea┼či tem─â.┬á

Captura╠ć de ecran din 2022 08 10 la 07 07 12 png
angela gheorghiu cezar ouatu jpeg
bia khalifa jpeg
ramona badescu jpeg
olivia newton john matt lattanzi webp
catalin botezatu blonda misterioasa untold 2022 2 jpg
index (1) webp
Tate  jpg
image
image
image
image
summer well 2019 jpeg
index (19) webp
Tate  jpg
image webp
index (1) webp
image png