75.000 de americani ar putea muri în pandemia de coronavirus și nu din cauza COVID. De unde vine pericolul
Experții în sănătate publică din SUA aduc în discuție o ipoteză sumbră. Aproximativ 75.000 de americani ar putea muri pe perioada pandemiei de coronavirus. Și nu se va întâmpla din cauza COVID. Sinuciderile și decesele cauzate de consumul exagerat de alcool sau de droguri ar putea mări numărul morților din următoarea perioadă. Iar știrile dramatice despre evoluția pandemiei nu îi ajută deloc pe oamejii aflați în pragul colapsului.
Aceste decese nu s-au întâmplat încă și pot fi prevenite, transmite CNN. Însă o analiză realizată de Grupul național de Sănătate publică Well Being Trust, pe baza datelor din anii trecuți, arată impactul devastator al COVID-19 asupra oamenilor, având în vedere șomazul, izolarea și incertitudinea adusă de acest virus. Specialiștii susțin însă dacă autoritățile iau măsuri acum, numărul victimelor nu ar fi atât de mare.
Grupul solicită o abordare robustă din partea oficialilor și agențiilor locale, de stat și federale pentru a se asigura că cei care își pierd locul de muncă din cauza pandemiei își pot găsi de lucru.
„Șomajul în timpul Marii Recesiuni a fost asociat cu o creștere a deceselor prin sinucidere și a deceselor prin supradozaj de droguri”,a transmis Well Being Trust.
De exemplu, decesele cauzate atât de sinucidere cât și de supradoze de droguri au crescut odată cu șomajul în perioada recesiunii din 2008. Șomajul a trecut de la 4,6% în 2007 la un maxim de 10% în octombrie 2009 și a scăzut constant, ajungând la 3,5% la începutul anului 2010, arată analiza grupului de sănătate publică.
De altfel, Kevin Hassett, consilierul economic al Casei Albe, a declarat săptămâna trecută pentru CNN că se așteaptă ca rata șomajului din SUA să fie peste 16% în aprilie.
"Bănuiesc că acum va fi mai sus de 16%, poate până la 20%", a spus el. „Ne uităm probabil la cea mai proastă rată a șomajului de la ”Marea Depresiune””.
Noi oportunități de muncă
Este posibil ca noul coronavirus să pună la dispoziție câteva noi oportunități de muncă. De exemplu, autoritățile au nevoie de oameni care să ajute la urmărirea contactelor celor care au fost contaminați dar și pentru alte servicii de sănătate. Și asta oferă o oportunitate de a reangaja oamenii.
"Serviciul poate fi un antidot puternic împotriva izolării și disperarii", arată grupul în raport.
De asemenea, trebuie să se facă modificări în îngrijirile medicale și de sănătate mintală pentru a se asigura că cei care au nevoie de îngrijiri pot primi acest lucru, spune grupul. Aceasta include relaxarea unor standarde de confidențialitate din jurul tehnologiei pentru a improviza opțiunile de îngrijire.
În acest moment, în SUA sunt infectate peste 1,34 milioane de persoane și au fost înregistrate peste 80.000 de decese din cauza coronavirusului.