A înviat din morți după ce a făcut infarct. Cum a fost posibil

Ultima actualizare:

    Bărbatul a fost salvat cu ajutorul hipotermiei induse, după ce a avut un infarctfoto: bugun.com.tr
Bărbatul a fost salvat cu ajutorul hipotermiei induse, după ce a avut un infarctfoto: bugun.com.tr

După ce inima unui bărbat din Turcia s-a oprit, medicii au găsit soluția salvatoare pentru a-l învia din morți.

Medicii din Turcia au aplicat o tehnică inovatoare, dar controversată, pentru a readuce la viață un bărbat în vârstă de 40 de ani, scrie mirror.co.uk. Bulent Sonmez, tată a doi copii, a suferit un infarct, la scurt timp după ce Ii s-a făcut rău și a fost internat în spital. Specialiștii au recurs la o soluție de ultim moment pentru a nu-l pierde definitiv pe pacient. Aceștia l-au băgat pe Bulent Sonmez, a cărui inima nu mai funcționa, într-o cadă plină cu cuburi de gheață. Această tehnică i-au coborât temperatura corpului la 30 de grade Celsius, pentru a limita efectele lipsei de oxigen asupra organelor, în special a creierului. După ce medicii i-au repornit inima și ritmul cardiac s-a stabilizat, au început să-i crească temperatura corpului până la 37 de grade Celsius.

Bulent Sonmez și-a revenit în mod uimitor, singurul efect secundar fiind o amnezie temporară. Deși la scurt timp după ce s-a trezit nu și-a putut aduce aminte de soție și de cei doi copii, bărbatul a reușit după opt luni să-și recapete o mare parte din memorie. "Nu am găsit prea multă literatură de specialitate care să prezinte în detaliu efectele tratamentului terapeutic hipotermic. Aceasta rămâne o tehnică controversată de resuscitate a unui om, însă în acest caz cu siguranță că i-a salvat viața", a declarat Omer Zuhtu, unul dintre medicii care s-au ocupat de caz.

Organismul se reface mai bine dacă hibernează

Tratamentului de inducere a hipotermiei poate fi folosit pentru a diminua efectele negative ale lipsei de oxigen, în cazurile în care pacienții suferă de atac de cord. Hipotermia asistată are o explicație simplă: celula nervoasa rezistă incomparabil mai bine și chiar se reface la frig, iar tratamentul se face ușor, în timp ce organismul este în hibernare. "Se ştie deja că, dacă ţi se reduce temperatura corpului după ce ai un infarct, nu doar că ai mai multe şanse de a supravieţui, dar poţi scăpa şi de potenţialele leziuni cerebrale”, a explicat dr. Richard Lyon, citat de BBC.

Hipotermia indusă se folosește și în România

Casca de răcire mărește șansele de supraviețuire ale copiilor care se sufocă la naștere
Casca de răcire mărește șansele de supraviețuire ale copiilor care se sufocă la naștere

În România, tehnica răcirii creierului este aplicată la spitalul "Marie Curie”, din Bucureşti. Medicii de aici folosesc un dispozitiv numit "cool cap” (cască de răcire) în cazul bebeluşilor privaţi de oxigen în timpul naşterii. Efectele benefice ale hipotermiei pot fi aplicate şi în cazul altor patologii precum: hipertensiunea intracraniană necontrolată, traumatisme craniene, accidente vasculare ischemice, infarct miocardic, precum şi în cazuri de insuficienţă hepatică.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
dacii  jpg
mascati jpg
Diana  Sosoaca Foto Facebook Diana Ivanovici Sosoaca jpg
decebal refugul png
image
actualitate.net
image
actualitate.net