A înviat din morți după ce a făcut infarct. Cum a fost posibil

image
Bărbatul a fost salvat cu ajutorul hipotermiei induse, după ce a avut un infarctfoto: bugun.com.tr

După ce inima unui bărbat din Turcia s-a oprit, medicii au găsit soluția salvatoare pentru a-l învia din morți.

Medicii din Turcia au aplicat o tehnică inovatoare, dar controversată, pentru a readuce la viață un bărbat în vârstă de 40 de ani, scrie mirror.co.uk. Bulent Sonmez, tată a doi copii, a suferit un infarct, la scurt timp după ce Ii s-a făcut rău și a fost internat în spital. Specialiștii au recurs la o soluție de ultim moment pentru a nu-l pierde definitiv pe pacient. Aceștia l-au băgat pe Bulent Sonmez, a cărui inima nu mai funcționa, într-o cadă plină cu cuburi de gheață. Această tehnică i-au coborât temperatura corpului la 30 de grade Celsius, pentru a limita efectele lipsei de oxigen asupra organelor, în special a creierului. După ce medicii i-au repornit inima și ritmul cardiac s-a stabilizat, au început să-i crească temperatura corpului până la 37 de grade Celsius.

Bulent Sonmez și-a revenit în mod uimitor, singurul efect secundar fiind o amnezie temporară. Deși la scurt timp după ce s-a trezit nu și-a putut aduce aminte de soție și de cei doi copii, bărbatul a reușit după opt luni să-și recapete o mare parte din memorie. "Nu am găsit prea multă literatură de specialitate care să prezinte în detaliu efectele tratamentului terapeutic hipotermic. Aceasta rămâne o tehnică controversată de resuscitate a unui om, însă în acest caz cu siguranță că i-a salvat viața", a declarat Omer Zuhtu, unul dintre medicii care s-au ocupat de caz.

Organismul se reface mai bine dacă hibernează

Tratamentului de inducere a hipotermiei poate fi folosit pentru a diminua efectele negative ale lipsei de oxigen, în cazurile în care pacienții suferă de atac de cord. Hipotermia asistată are o explicație simplă: celula nervoasa rezistă incomparabil mai bine și chiar se reface la frig, iar tratamentul se face ușor, în timp ce organismul este în hibernare. "Se ştie deja că, dacă ţi se reduce temperatura corpului după ce ai un infarct, nu doar că ai mai multe şanse de a supravieţui, dar poţi scăpa şi de potenţialele leziuni cerebrale”, a explicat dr. Richard Lyon, citat de BBC.

Hipotermia indusă se folosește și în România

image
Casca de răcire mărește șansele de supraviețuire ale copiilor care se sufocă la naștere

În România, tehnica răcirii creierului este aplicată la spitalul "Marie Curie”, din Bucureşti. Medicii de aici folosesc un dispozitiv numit "cool cap” (cască de răcire) în cazul bebeluşilor privaţi de oxigen în timpul naşterii. Efectele benefice ale hipotermiei pot fi aplicate şi în cazul altor patologii precum: hipertensiunea intracraniană necontrolată, traumatisme craniene, accidente vasculare ischemice, infarct miocardic, precum şi în cazuri de insuficienţă hepatică.

cub visarion alexa png
weddingfeast 2841610 1920 jpg
vremea octombrie toamna prognoza meteo pensionari parc jpeg
Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan
Timisoara Fashion Week (7) Adelina Pestritu jpg
reghecampf si anamaria prodan
cub anamaria prodan bebeto png
Charles si regina Elisabeta a II-a
Bucuresti furtuna ploaie romania FOTO Shutterstock
Razboi Rusia Ucraina FOTO Shutterstock jpg
image
image
image
image
Ceapa 1 jpg
Delia Lugojan, Robert şi Matei jpg
Mariana Mamonova   pe front jpg
calendar ortodox 2021 28 septembrie sfantul cuvios hariton marturisitorul png
whatsapp 1212017 1920 jpg
FotoJet jpg