A primit Premiul Nobel în Medicină, chiar dacă nu are licență

Ultima actualizare:
To Youyou, alături de profesorul ei Lou Zhicen (foto stâna), în 1951
To Youyou, alături de profesorul ei Lou Zhicen (foto stâna), în 1951

Tu Youyou (84 de ani) a devenit prima femeie de origine chineză care a câștigat un premiu Nobel. Ea a fost recompensată pentru descoperirile ei privind o nouă terapie revoluționară împoriva malariei, care a dus la scăderea semnificativă a numărului de pacienți infectați cu această boală gravă. Cu toate acestea, ce o face și mai unică este faptul că nu are licență sau doctorat în Medicină.

Premiile Nobel 2015 au fost decernate în perioada 5-12 octombrie. Anul acesta, trei cercetători au fost premiați în domeniul medicinei. Irlandezul William C Campbell și japonezul Satoshi Ōmura au fost recompensați pentru munca depusă în descoperirea unei noi terapii împotriva infecțiilor cauzate de viermi cilindrici. Tu Youyou a fost premiată pentru descoperirile ei privind o nouă terapie împotriva malariei.

Laureații premiului Nobel pentru Medicină din acest an au dezvoltat medicamente care au revoluționat istoric tratamentele administrate împotriva unora dintre cele mai devastatoare boli parazitare. Tu Youyou a descoperit artemisinina, un medicament care a redus rata de mortalitate a pacienților diagnosticați cu malarie. Presa chineză o descrie drept femeia „celor trei de nu”: nu are licență, nu are doctorat și nici nu a lucrat ca medic. 

Cine este Tu Youyou, femeia „celor trei de nu”

Tu Youyou s-a născut în anul 1930, în China. A urmat cursurile Facultății de Farmacie, din cadrul Universității Medicale din Beijing, în perioada 1951-1955. Youyou a fost profesor la Academia de Medicină Tradițională din China, între anii 1965-1999. Din anul 2000, a devenit șef de catedră la aceeași instituție.

Cu toate acestea, în China este cunoscută drept câștigătoarea „celor trei de nu”: nu are licență în Medicină, nu are doctorat și nu a lucrat niciodată în afara țării natale, potrivit BBC.

Și-a început cercetările într-o misiune guvernamentală secretă


    To Youyou, alături de profesorul ei Lou Zhicen (foto stânga), în 1951Foto: Wikipedia
To Youyou, alături de profesorul ei Lou Zhicen (foto stânga), în 1951Foto: Wikipedia

Tu Youyou și-a început cercetările într-o misiune guvernamentală secretă, cunoscută drept Misiunea 523. În 1967, liderul comunist Mao Zedong a decis că descoperirea unui leac pentru malarie este o urgență națională. La acea vreme, malaria răspândită de țânțari omora mii de soldați trimiși să se lupte cu armata americană, în junglele din nordul Vietnamului. Drept urmare, a fost organizată o unitate secretă de cercetători, care avea ca scop descoperirea unui tratament pentru această boală.

Tu Youyu a fost instruită să devină liderul Misiunii 523 și s-a mutat în sudul insulei chineze Haina, pentru a studia în amănunt cum afectează malaria sănătatea oamenilor. Pentru acest lucru, cercetătoarea a făcut sacrificii enorme. Tu Youyou fost nevoită să își lase fetița de doar patru ani la un cămin din apropiere, deoarece soțul ei fusese trimis să lucreze într-o zonă rurală, la acea vreme având loc Marea Revoluție Culturală Proletară din China, o perioadă foarte tensionată, cu răstunări politice de mare amploare.

Tu Youyou, în apartamentul ei din Beijing, 7 octombrie 2015
Tu Youyou, în apartamentul ei din Beijing, 7 octombrie 2015

Misiunea 523 a avut ca lectură principală cărți antice. Cercetătorii încercau să găsească metodele folosite în Atichitate, pentru a putea combate malaria. Atunci când Tu Youyou s-a hotărât să creeze un medicament anti-malarie, în lume se testaseră deja 240.000 de tratamente fără succes. Într-un final, echipa de cercetătorii ai Misiunii 523 a descoperit, cu ajutorul unor cărți din anul 400 î. Hr, o plantă care avea să revoluționeze Medicina: Pelinița. În această plantă, cercetătorii au izolat o substanță numită artemsinină, ce părea că reacționa împotriva paraziților.

Echipa a făcut testele necesare, dar fără rezultate. Deși părea o cauză pierdută, Tu Youyou s-a reîntors la textul antic pentru a găsi alte indicii cu privire la acest tratament. A refăcut rețeta pentru ultima oară, de data aceasta încălzind artemsinina, fără să o lase să fiarbă și a reușit.

A testat medicamentul pe ea, ca să se asigure că nu e mortal

După ce a folosit șoareci și maimuțe, văzând că tratamentul dă rezultate promițătoare, Tu Youyou a încercat medicamentul pe propria piele. Ea a povestit presei că s-a simțit responsabilă să facă acest lucru, deoarece era liderul echipei de cercetare. Imediat după aceea, leacul revoluționar a fost folosit pe pacienții infectați cu malarie și a dat roade. În prezent, medicamentul descoperit de ea este tratamentul standard folosit pentru această boală.

Timp de 40 de ani, nimeni nu a știut că ea a descoperit leacul pentru malarie

În presa chineză, Tu Youyou este descrisă drept o femeie modestă. Mai multe decenii la rând, descoperirile ei au fost publicate sub protecția anonimatului și nu a fost recompensată pentru munca depusă în cadrul Misiunii 523. Cu toate acestea, Tu Youyou a făcut istorie cu descoperirile ei și a revoluționat medicina, deși nu are licență sau doctorat în acest domeniu. A fost atât de ambițioasă, încât a petrecut decenii întregi cintind texte antice și îmbinând medicina tradițională cu practicile moderne. Efortul ei a salvat milioane de vieți și a schimbat industria medicinală. Până în 2011, nimeni nu a știut că ea a descoperit medicamentul care a trata malaria. În acel an, a primit premiul Laskar, iar în acest an a fost distinsă cu prestigiosul Premiu Nobel pentru Medicină.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
image
actualitate.net
image
actualitate.net