Adevărul despre Lumina Sfântă de la Ierusalim. Cum apare focul sfânt

Ultima actualizare:

    Adevărul despre Lumina Sfântă de la IerusalimFoto: Shutterstock
Adevărul despre Lumina Sfântă de la IerusalimFoto: Shutterstock

Lumina sfântă de la Ierusalim este una din puţinele minuni care se mai întâmplă astăzi, pe care mulţi o văd şi mai mulţi cred în ea şi nimeni nu a reuşit să o explice.

Lumina Sfântă de la Ierusalim este cea mai clară şi mai evidentă minune care se manifestă în sânul bisericii ortodoxe. Sfânta lumină se pogoară numai la rugăciunile Patriarhului Ortodox al Ierusalimului, acesta citeşte o rugăciune specială când stă singur în mormânt. Această rugăciune este scrisă dar originile ei nu sunt cunoscute.

Înainte de ziua Învierii au loc trei percheziţii în sfântul mormânt pentru a găsi orice sursă de foc. Inspecţia este efectuată de musulmani în prezenţa clericilor iacobiţi, armeni şi copţi. Garda musulmană sigilează apoi uşile Sfântului Mormânt cu bandă albă şi cu ceară. La ora prânzului vine patriarhul şi în timp ce se cântă "Învierea Ta Hristoase, îngerii o laudă în ceruri şi pe noi pe pământ ne învredniceşte cu inimă curată să Te slăvim!" în limbile greacă şi arabă, Preafericitul urmat de episcopi şi alţi clerici înconjoară biserica de trei ori. În timp ce se cântă “Lumină lină” patriarhul se dezbracă şi se lasă percheziţionat de primarul oraşului şi de către şeful poliţiei, amândoi evrei, care se asigură că nu are asupra sa nici un dispozitiv care ar putea aprinde vreo lumânare. Patriarhul îmbrăcat numai în stihar intră în mormânt însoţit de episcopul armean care va rămâne în Capela Îngerului. Patriarhul îngenunchează înaintea mormântului pe care se află cartea cu rugăciunea şi o candelă neaprinsă şi citeşte rugăciunea în lumina slabă a mormântului. Patriarhul are asupra sa patru legături de câte 33 de lumânări cu care va împărţi lumina sfântă credincioşilor.

Lumina sfântă este împărţită de Patriarh credincioşilor

După ce ierarhul citeşte rugăciunea, dacă Dumnezeu binevoieşte, se aprind singur candela de pe mormânt şi cele patru mănuchiuri de lumânări. Una o primeşte episcopul armean în Capela Îngerului, alta o dă printr-o deschizătură unui preot arab ortodox, prin altă deschizătură o dă catolicosului armean apoi iese afară unde o împarte preoţilor iacobiţi şi copţi.

Când nu s-a pogorât Lumina Sfântă de la Ierusalim

Lumina sfântă nu s-a aprins în anul 1101 când ortodocşii au încercat o împăcare cu latinii şi au săvârşit împreună ritualul Luminii sfinte. În anul 1580 în timpul Patriarhului Sofronie al Ierusalimului, armenii au ocupat sfântul mormânt şi nu au vrut să lase pe nimeni. Focul sfânt s-a pogorât atunci afară din mormânt, într-o coloană de piatră aproape de locul unde se rugau ortodocşii.

Lumina sfântă de la Ierusalim în România

Şi în acest an Preafericitul Părinte Daniel şi-a dat binecuvântarea pentru ca lumna sfântă să fie adusă de la Ierusalim la Bucureşti de către o delegaţie specială.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net