Alegeri prezidențiale în Franța. Macron și Le Pen, în turul 2, ca în 2017

Ultima actualizare:

48,7 milioane de francezi au fost așteptați duminică, la urne, pentru a-şi alege preşedintele. Ei au avut de ales între 12 candidaţi, dar s-a observat o scădere a interesului de a vota, comparativ cu alegerile din 2017.

Diferența între președintele francez și rivala sa e de doar câteva procente. Foto: EPA-EFE
Diferența între președintele francez și rivala sa e de doar câteva procente. Foto: EPA-EFE

Potrivit sondajelor, înainte de deschiderea urnelor, actualul şef al statului, Emmanuel Macron (44 de ani), era favorit, dar avansul lui în faţa rivalei sale de extrema dreapta, Marine Le Pen (53 de ani), era de doar câteva procente.

Actualul preşedinte francez Emmanuel Macron (LREM) a obţinut 28,1 la sută din totalul voturilor la alegerile de duminică, iar Marine Le Pen (RN, extremă dreapta) a obţinut 23,3 la sută, conform estimărilor Ipsos/Sopra Steria, anunță News.ro.

Citește și: Mama lui Marine Le Pen a pozat în Playboy. Totul despre femeia care ar putea conduce Franța

Era de așteptat să se ajungă la confruntarea în turul doi al alegerilor, la 24 aprilie. S-au constatat valuri de susținere din partea tinerilor pentru Le Pen. Este foarte îngrijorător, fiindcă e o admiratoare declarată a lui Vladimir Putin, pe care l-a întâlnit la Moscova, în 2017. Deşi s-a distanţat oarecum de preşedintele rus de la invadarea Ucrainei, Le Pen a vorbit cu simpatie despre raţiunea războiului lui Putin şi a respins unele din sancţiunile occidentale drastice împotriva Rusiei.

Prezenţă la vot de 65% la ora 17.00

Conform datelor transmise de Ministerul de Interne francez, participarea la primul tur al alegerilor prezidenţiale a crescut, la ora 17.00, la 65%. Secţiile de votare s-au înschis la ora locală 19.00, mai puţin în Paris, Marsilia, Bordeaux, Nantes, Toulouse sau Nisa, a căror închidere a fost amânată până la ora 20.00 (21 ora României). 

Emmanuel Macron, cel mai tânăr președinte al Franței

Emmanuel Macron, este cel mai tânăr președinte al Franței, de până acum. El a câștigat alegerile din 2017 și a preluat funcția de la François Hollande. În primul tur al alegerilor prezidențiale a obținut 24,01% din voturi și a intrat în al doilea tur de scrutin împotriva candidatei Marine Le Pen, care obținuse 21,30% din voturi. În al doilea tur de scrutin a obținut 66,1% din voturi și a sărbătorit victoria.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
magazin deschis unsplash jpg
1 cum ne poate imbolnavi caldura ce avem de facut in zilele caniculare jpg jpeg
paste catolic 2020 papa francisc vatican jpeg
deschidere drum expres oradea jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
jean hillard captura video jpg
barbat suparat jpg
toaleta freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net