Alertă pe o insulă populară din Sicilia. Un vulcan a erupt, iar lava și cenușa s-au revărsat în mare

Activitatea vulcanică de pe insula italiană Stromboli (sud) a determinat autorităţile să ridice joi nivelul de alertă de la portocaliu la roşu (cel mai înalt), informează vineri DPA. Stromboli este o mică insulă din Marea Tireniană, în largul coastei de nord a Siciliei, des vizitată de turiști. Imaginile surprinse sunt spectaculoase.

Vulcanul a erupt, iar lava și cenușa s-au revărsat în mare

Un vulcan de pe o insulă din Sicilia a erupt. Foto: captură video Facebook
Un vulcan de pe o insulă din Sicilia a erupt. Foto: captură video Facebook

Rezidenţii de pe mica insulă vulcanică aflată la nord de Sicilia au fost îndemnaţi să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale de protecţie civilă.

Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) a declarat că o activitate vulcanică crescută a fost detectată la Muntele Stromboli, un vulcan activ de pe insulă.

Lava şi cenuşa s-au revărsat din vulcan, ajungând în mare, a precizat INGV.

Doar câteva sute de persoane trăiesc pe insula Stromboli. Numeroşi turişti călătoresc acolo pe mare de pe continent sau din Sicilia pentru a escalada vulcanul, care are peste 920 de metri înălţime şi erupe în mod regulat.

Despre Stromboli

Stromboli este o mică insulă din Marea Tireniană, în largul coastei de nord a Siciliei, care conține unul dintre cei trei vulcani activi din Italia. Este una dintre cele opt Insule Eoliene, un arc vulcanic la nord de Sicilia.

Acest nume este derivat din numele grecesc antic Strongule, care i-a fost dat din cauza formei sale de umflare rotundă. Populația insulei este între 400 și 850 de persoane.

Stromboli este o insulă în Sicilia, des vizitată de turiști. Foto: Facebook
Stromboli este o insulă în Sicilia, des vizitată de turiști. Foto: Facebook

Vulcanul a erupt de multe ori și este activ în mod constant cu erupții minore, adesea vizibile din multe puncte de pe insulă și din marea înconjurătoare, dând naștere poreclei insulei (Farul Mediteranei).

Cea mai recentă erupție majoră a avut loc pe 13 aprilie 2009. Stromboli se află la 926 m deasupra nivelului mării și peste 2.700 m în medie deasupra fundului mării. În vârf sunt trei cratere active.

O caracteristică geologică semnificativă a vulcanului este Sciara del Fuoco (Curentul de foc), o mare depresiune în formă de potcoavă generată în ultimii 13.000 de ani de mai multe prăbușiri de pe partea de nord-vest a conului.

La doi kilometri spre nord-est se află Strombolicchio, rămășița vulcanică a vulcanului original. Muntele Stromboli a fost într-o erupție aproape continuă în ultimii 2.000 de ani.

Erupțiile din craterele de vârf au ca rezultat, de obicei, câteva explozii scurte, ușoare, dar energice, de până la câteva sute de metri înălțime, care conțin cenușă, fragmente de lavă incandescente și blocuri de piatră.

Activitatea muntelui Stromboli este aproape exclusiv explozivă, dar fluxurile de lavă apar în momente când activitatea vulcanică este ridicată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
FotoJet Kate (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net