„Alertă Roșie” pentru 2024. ONU: 2023 a „spulberat” recorduri meteo, dar 2024 va fi mai rău

Agenția meteorologică a Națiunilor Unite a emis o „alertă roșie” cu privire la încălzirea globală și sune că planeta este „în pragul colapsului” după anul 2023 în care au fost spulberate recordurile meteo. Într-un raport publicat săptămâna aceasta Organizația Meteorologică Mondială a avertizat că există o „probabilitate mare” ca în 2024 situația să fie și mai gravă.

ONU: Planeta este pe marginea prăpastiei

caldura februarie jpg

Un nou raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, aflată sub egida ONU, avertizează că planeta va fi „în pragul colapsului” după 2023, după ce s-au doborât recorduri în materie de poluare, încălzire globală şi concentraţii de gaze cu efect de seră, relatează AFP.

Au fost doborâte recorduri pentru căldura oceanelor, creşterea nivelului mării, retragerea gheţarilor etc. 2023 a încheiat cel mai fierbinte deceniu înregistrat vreodată, împingând planeta „pe marginea prăpastiei”, a avertizat marţi ONU.

Raportul Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) arată că au fost doborâte şi, în unele cazuri, "spulberate" recorduri în ceea ce priveşte nivelul gazelor cu efect de seră, temperaturile de la suprafaţă, temperatura şi creşterea acidităţii oceanelor, creşterea nivelului mării, extinderea banchizei din Antarctica şi retragerea gheţarilor.

Planeta este "în pragul colapsului", în timp ce "poluarea cu combustibili fosili provoacă un haos climatic fără precedent", a avertizat secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

„Mai este încă timp pentru a arunca oamenilor şi planetei un colac de salvare", a spus el, dar trebuie să se ia măsuri "acum".

"Suntem în Alertă Roșie”

2014-2023 a fost cel mai fierbinte deceniu înregistrat vreodată, depăşind cu 1,20°C media anilor 1850-1900.

Îngrijorător este faptul că rata de creştere a acestui nivel mediu în ultimul deceniu (2014-2023) este de peste două ori mai mare decât cea din primul deceniu al erei sateliţilor (1993-2002).

Creşterea pe termen lung a temperaturii globale se datorează creşterii concentraţiei de gaze cu efect de seră în atmosferă, care a atins niveluri record în 2022.

Manifestarea fenomenului El Niño, la mijlocul anului 2023, a contribuit, de asemenea, la creşterea rapidă a temperaturilor, potrivit OMM. Potrivit lui Celeste Saulo, "nu am fost niciodată atât de aproape - deşi temporar pentru moment - de limita inferioară de 1,5°C stabilită în Acordul de la Paris privind schimbările climatice".

"Comunitatea meteorologică mondială avertizează lumea şi trage un semnal de alarmă: suntem în alertă roşie", a spus ea.

Ceea ce am văzut în 2023, în special încălzirea fără precedent a oceanelor, retragerea gheţarilor şi pierderea gheţii marine din Antarctica, reprezintă un motiv de maximă îngrijorare", atrage atenţia Celeste Saulo.

Cu toate acestea, există "o rază de speranţă", potrivit OMM: capacitatea de producţie de energie regenerabilă în 2023 a crescut cu aproape 50% de la an la an, cea mai mare rată înregistrată în ultimele două decenii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tv rusia jpg
image
image
image
image
image
image
avion freepik jpg
papua noua guinee istock jpg
test jpg
lucrari valea oltului jpg
5 front Arsenie Boca jpg
upu spital tg jiu7 jpeg
Frigider FOTO Shutterstock jpg
otel inoxidabil vase istock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net