Atenție la plecările în Bulgaria. MAE a emis o atenționare de călătorie pentru vreme deosebit de severă

Bulgaria este sub cod portocaliu de vreme severă astăzi şi mâine. Va ninge abundent și vântul va bate cu putere. În anumite zone, stratul de omăt va depăși 30 centimetri, iar din cauza viscolului se vor forma troiene de zăpadă. În aceste condiţii, ministerul român de Externe a emis o avertizare de călătorie pentru țara vecină pentru perioada în care mai multe regiuni se vor confrunta cu vremea rea.

image

Sofia și Ruse, printre zonele vizate

Meteorologii au emis pentru următoarele două zile coduri de atenționare pentru vreme severă. Întreg teritoriul Bulgariei va fi afectat de precipitaţii abundente, ploi şi ninsori, însoţite de vânt, astfel că autorităţile au emis mai multe coduri portocalii şi galbene, şi au impus restricţii de circulaţie.

În mod special sunt vizate orașele Ruse, Burgas, Varna dar și capitala Bulgariei, Sofia, unde stratul de zăpadă va atinge 10 centimetri și vor fi condiții de formare a ceței și a poleiului.

Atenționare MAE

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Bulgaria că în conformitate cu datele transmise de Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie bulgar, pentru zilele de 15 și 16 decembrie 2023, au fost emise coduri de atenționare meteorologică pentru vreme severă.

Potrivit acestora, întregul teritoriu al țării va fi afectat de precipitații abundente sub formă de ploaie și ninsoare, însoțite de vânt, astfel:

- cod portocaliu pentru regiunile Montana, Vrața, Sofia-regiune, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo, Stara Zagora, Plovdiv, Kjustendil, Pernik, Blagoevgrad, Pazardjik, Smolyan și Kârdjali, unde stratul de zăpadă va atinge la 30 cm, iar prezența viscolului va duce la formarea de troiene de zăpadă și apariția poleiului;

- cod galben pentru regiunile Vidin, Sofia-capitală, Pleven, Târgoviște, Ruse, Razgrad, Haskovo, Sliven, Yambol, Șumen, Burgas, Varna, Dobrici și Silistra, unde stratul de zăpadă va atinge la 10 cm și vor fi condiții de formare a ceței dense și de apariție a poleiului.

MAE le recomandă cetățenilor români să urmărească cu atenție situația zborurilor de pe aeroporturile bulgare și prognoza meteorologică. Șoferilor li se recomandă să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autovehiculele echipate pentru circulație pe drumurile publice în condiții de iarnă.

De asemenea, li se recomandă să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnalele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenționare meteorologică este posibil ca prin decizia autorităților bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere și cursele aeriene să fie perturbate față de orarul de zbor.

Ministerul de Externe de la București le recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia zborurilor de pe aeroporturile bulgare şi prognoza meteorologică, iar şoferilor li se recomandă să conducă preventiv, cu viteză adecvată, şi să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie în condiţii de iarnă.

Vreme severă în mai multe țări din Europa

Mai multe ţări din Europa sunt sub atenţionări de vreme rea.

Şi în Grecia este alertă de furtuni, ninsoare şi vânt puternic în zona Mării Egee, începând de astăzi şi până duminică.

În Franţa, ploile se opresc, însă urmează zile cu temperaturi scazute. Iar în Marea Britanie au fost emise 30 de avertismente de inundații.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
ayrton senna 30 ani de la moartea lui jpg
image png
439200637 840468834788027 9054120070225781105 n jpg
familie fericita in natura jpg
gradina pixabay jpg
simona bucura oprescu ministrul muncii jpg
faina jpg
1 maioneza de post cu cartofi jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net