Au reuşit să cloneze primele maimuţe! Urmează omul?

Ultima actualizare:

    Maimuţele clonate,  Zhong Zhong şi Hua Hua,  se dezvoltă normalfotografii: EPA / AFP
Maimuţele clonate, Zhong Zhong şi Hua Hua, se dezvoltă normalfotografii: EPA / AFP

Premieră mondială! În China s-a reuşit clonarea primelor primate după modul în care s-a obţinut oaia Dolly. După naşterea primelor maimuţe clonate, au apărut temeri că ar putea să fie clonaţi oamenii.

Doi macaci identici, Zhong Zhong şi Hua Hua, care s-au născut în urmă cu 6 săptămâni, sunt primele primate (n.r. mamifere superioare) clonate din lume. Macacii sunt maimuţe cu lungimi între 70-100 cm, care trăiesc de obicei în zone muntoase din Asia şi Africa. Cercetătorii chinezi de la Academia de Ştiinţe au reuşit să cloneze perechea de macaci folosind metoda prin care a fost creată oaia Dolly.


    Cercetătorul  Mu-Ming Poo
Cercetătorul Mu-Ming Poo

Ei au “rescris” celulele de ADN din fetuşii de macac, pe care le-au pus în ovule de femele, fertilizându-le, astfel, artificial. Embrionii obţinuţi au fost implantaţi la mame surogat. S-au folosit 21 de maimuţe surogat, dar numai la 6 s-au dezvoltat sarcini şi în final au rezultat doar două maimuţele clonate. Zhong Zhong şi Hua Hua sunt hrănite cu biberonul şi se dezvoltă normal. După ce s-a reuşit clonarea maimuţelor, cele mai asemănătoare animale cu omul, ar putea să fie clonaţi şi oameni, avertizează doctorul David King, membru al grupului Human Genetics Alert.

“Da, de acum se va putea clona şi omul. O maimuţă macac e o specie de primată şi omul este o primată. Bariera tehnică a clonării primatelor a fost trecută”, susţine Mu-Ming Poo, unul dintre cercetătorii echipei de la Shanghai care a reuşit să-i obţină pe Zhong Zhong şi Hua Hua. “Deşi metoda este foarte dificil de aplicat la oameni, cei care au resurse financiare mari ar putea să-şi pună ambiţia să creeze primul copil clonat”, a spus David King.

Pisici, câini, şobolani şi vaci se numără între cele 23 de specii de mamifere care au fost clonate până acum. În 1998, cercetătorii sud-coreeni au susţinut că au clonat cu succes un embrion uman, dar în final experienţa a eşuat. Cercetătorii chinezi speră că, după clonarea macacilor, vor reuşi să înţeleagă cum să folosească ingineria genetică pentru a trata eficient bolile Alzheimer şi Parkinson.

Oaia Dolly, primul mamifer clonat


    Oaia Dolly  a trăit 6 ani
Oaia Dolly a trăit 6 ani

Clonarea înseamnă preluarea ADN-ului dintr-un organism şi copierea lui în alt loc. Se poate folosi pentru a produce animale identice din punct de vedere genetic. Oaia Dolly a reprezentat prima clonare reuşită a unui mamifer prin procedeul de transfer nuclear. A fost realizată de cercetători de la Institutul Roslin, Scoţia, în 1996. S-a luat o celulă de la o oaie, i s-a copiat ADN-ul în ovul altei oi, din care s-a scos nucleul, apoi s-a obţinut un embrion ce a fost implantat în a treia oaie, care a fost mama surogat. Dolly a fost eutanasiată la vârsta de 6 ani, fiindcă suferea de artrită şi cancer pulmonar. Clonarea oii a provocat o undă de şoc în lume, fiind interpretată drept “o joacă periculoasă de-a Dumnezeu”. Prin clonare se pot obţine creaturi cu malformaţii. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
caroline de monaco profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moaste venetia pantocrator jpg
gradina zmeilor captura video jpg
teacher 1280966 1280 jpg
fata 1280x720 jpg
image png
1 avantaje ale unui aspirator fara sac jpg jpeg
vasco da gama bridge 992721 1280 jpg
Casă în construcție FOTO Pixabay
image
actualitate.net
image
actualitate.net