Bîrrr! Curajoșii s-au bălăcit la gheaţă în prima zi din 2020
Gerul nu i-a împiedicat să se despoaie! Sute de oameni din oraşul de coastă Scarborough, North Yorkshire, nord-estul Angliei, s-au bălăcit îmbrăcaţi sumar în apele reci ca gheaţa în prima zi a Anului Nou.
Tradiţia e tradiţie şi o respectă cu stricteţe! După distracţia din noaptea de Revelion, în dimineaţa de 1 ianuarie, sute de localnici au invadat plaja Scarborough de la Marea Nordului ca să-şi facă baia de Anul Nou. Temperatura din aer abia atingea 1 grad Celsius, iar temperatura apei avea 5 grade Celsius. Asta nu a contat pentru curajoşii care s-au avântat în valurile extrem de reci. Ei sunt convinşi că baia în apele reci ca gheaţa îi căleşte şi le întăreşte sistemul imunitar. Mulţi dintre cei care s-au bălăcit în mare erau îmbrăcaţi în costume de baie, sau în tricouri, sau chiar în rochii de vară.
De pretutindeni se auzea: “Bîrrr, dar rece mai e!”, însă nimeni nu a renunţat la bălăceală. Le clănţăneau dinţii în gură, însă nu s-au lăsat până nu s-au scufundat în apele îngheţate până la gât. Localnicii din Scarborough susţin că nu s-au îmbolnăvit niciodată de la bălăceala tradiţională de Anul Nou. De asemenea, ei se laudă că, după baia rece, nu se mai îmbolnăvesc de răceală sau de gripă toată iarna. Medicii atrag însă atenţia că băile la gheaţă pot duce la răceli, hipotermie, stop cardiac sau chiar congestie cerebrală, mai ales în cazul oamenilor care suferă de boli.
Dacă sunt făcute de oamenii perfect sănătoşi, după consulturi medicale serioase, băile la gheaţă pot aduce cu adevărat beneficii. Uşurează durerile muşchilor şi fac corpul să se simtă bine. De asemenea, ajută sistemul nervos central, favorizează un somn mai bun şi combat oboseala. În plus, scad inflamaţiile şi combat efectele umidităţii.