Brexit. Marea Britanie, ultima zi în Uniunea Europeană

Ultima actualizare:

    621 de europarlamentari au votat miercuri în favoarea acordului Brexit: la 31 ianuarie Marea Britanie părăsește UEfoto: Profimedia
621 de europarlamentari au votat miercuri în favoarea acordului Brexit: la 31 ianuarie Marea Britanie părăsește UEfoto: Profimedia

A început numărătoarea inversă pentru Brexit. La 31 ianuarie, ora 0.00 (1.00 ora României), Marea Britanie încetează a mai fi membru al Uniunii Europene după 47 de ani de parteneriat. La 29 ianuarie, cei 73 de europarlamentari englezi în frunte cu promotorul Brexitului, Nigel Farage (n.r. care e europarlamentar din 1999) și-au luat adio de la colegii lor. S-au vărsat lacrimi și s-a votat pentru Brexit: 621 de voturi pentru și 49 împotriva părăsirii blocului comunitar.

Brexitul a devenit o chestiune de ore. Începând cu 31 ianuarie, ora Bruxellesului 0.00, Marea Britanie încetează a mai fi membru al Uniunii Europene. Acest moment istoric vine după 47 de ani de parteneriat. Miercuri, la 29 ianuarie, Parlamentul European și-a exprimat ultimul acord cu privire la ”divorțul” britanicilor de blocul comunitar european alcătuit din 27 de state. 621 de europarlamentari au votat pentru Brexit și 49 împotrivă. Despărțirea oficială are loc la mai bine de trei ani după ce peste 17 milioane de britanici au votat pentru Brexit. Acordul despărțirii a fost elaborat de guvernul Johnson și apoi negociat și aprobat de reprezentanții celor 27 de țări europene încă din luna octombrie a anului trecut. La vot nu au participat 13 europarlamentari, care, deși erau în sală, au refuzat să își exprime opțiunea.

Brexitul, pe ultima sută de metri. 73 de europarlamentari britanici și-au luat adio

”Vă vom duce dorul” sau ”La revedere” și ”Pe curând” au fost cuvintele cu care s-au despărțit politicienii Marii Britanii de colegii lor din Parlamentul European. La primele ore ale zilei de miercuri, Reprezentantul Permanent al Marii Britanii în Uniunea Europeană, Tim Barrow, a depus actele Brexitului în vederea votului programat pentru orele amiezii. După negocierile demarate de guvernul Theresa May și continuate de guvernul Boris Johnson, Marea Britanie intra pe ultima sută de metri în calitate de membru al Uniunii Europene. Regatul Unit a intrat în Uniunea Europeană în 1973 și începând cu ora 23.00 (ora Londrei) însemnele Uniunii Europene vor dispărea definitiv de pe toate instituțiile publice. După această dată începe o lungă perioadă de tranziție, estimată să dureze până în 2023. Până în 2021, nu vor avea loc schimbări majore în privința libera circulație a cetățenilor europeni, a asigurărilor de sănătate, în privința rezidenței pe teritoriul Marii Britanii sau a cetățenilor britanici în țările europene și pe plan financiar. Între 2020 și 2023 vor avea loc negocieri privind acordurile vamale, de securitate, acordurile economice și noul statut al Marii Britanii în noul peisaj politic european.

Citește și:

S-a terminat! Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană la 31 ianuarie

Ce se va întâmpla după 31 ianuarie când Marea Britanie iese din UE? Mai putem intra doar cu buletinul în Regatul Unit?

Brexit, care sunt premizele negocierilor?

”Avem în vedere ca negocierile să pornească de la premisa existentă în prezent: zero taxe și menținerea actualei libertăți de transacționare și a relațiilor comerciale deja existente. Dar condiția este ca afacerile din UE și din Marea Britanie să își poată continua competiția economică beneficiind de un teren de concurență corect și echitabil. Cu siguranță nu vom expune companiile europene unui teren concurențial care să le dezavantajeze”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Brexitul, necesar pentru că ”Marea Britanie nu se potrivea în Uniunea Europeană”

Fostul lider al partidului UKIP, europarlamentarul Nigel Farage, unul dintre promotorii Brexitului a susținut miercuri un discurs care i-a indignat pe toți cei prezenți în Parlamentul European. ”Marea Britanie nu se potrivea în Uniunea Europeană. Ne va fi mult mai bine în afara Uniunii”, a declarat Farage care este europarlamentar începând cu 1999. Chiar dacă referendumul din 2016 a fost câștigat de susținătorii Brexitului cu doar 52% la 48%, Farage a insistat că Brexit reprezintă dorința întregului popor britanic. Susținătorii lui au fluturat steagul Marii Britanii enervându-i pe europarlamentarii care l-au rugat să respecte instituția în care se află și să ”se își păstreze energia pentru petrecerea Brexit care va urma după 31 ianuarie”.

Tot ce trebuie să știi despre Brexit. De ce părăsește Marea Britanie Uniunea Europeană?

Brexit este un termen inventat în iunie 2016, când a avut loc referendumul ieșirii din UE. ”Br” desemnează Marea Britanie și ”Exit” înseamnă ”ieșire”, ”părăsire”. La referendum, 17,4 milioane de britanici au votat pentru ”Brexit”. Marea Britanie a intrat în Uniunea Europeană în 1973 dfiind un membru cu drepturi depline pe piața economică europeană de liber schimb. La vremea respectivă UE se numea Comunitatea Economică Europeană. După 31 ianuarie nu vor avea loc schimbări majore, întrucât se dă startul negocierilor cu privire la viitoarele protocoale economice, cu privire la statutul Marii Britanii. Până la 31 decembrie 2020 majoritatea punctelor neclare trebuie clarificate și începe perioada de implementare. Timp de 11 luni, Marea Britanie va respecta acordurile deja existente cu UE și va hotărî dacă acestea vor rămâne la fel sau se vor schimba. Premierul Boris Johnson a subliniat că nu vrea ca termenul-limită să fie depășit și guvernul lui va face toate eforturile pentru ca Brexitul să fie finalizat până la 31 decembrie 2020.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net