BREXIT: Răsturnare de situație. Britanicii au votat să iasă din Uniunea Europeană
Marea Britanie a votat pentru părăsirea Uniunii Europene. Este o decizie istorică ce va remodela locul Regatului Unit în lume, va avea mai multe consecințe asupra continentului european și va zdruncina stabilitatea politică și așa destul de fragilă dintre statele occidentale.
UPDATE: O liră sterlină valorează 1,34 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.
În ziua referendumului, joi (23 iunie), taberele erau aproape la egalitate, dar sondajele dăudeau un avantaj pro-UE. După câteva ore, spre dimineață, s-a produs o răsturnare de situație istorică. Nimic nu se mai poate întâmpla care să răstoarne acest rezultat. Mai sunt de centralizat doar voturile de la cinci secții, dar ele nu mai pot influența cu nimic. Rezultatul final este BREXIT.
Potrivit primelor rezultate înregistrate vineri (24 iunie), după numărarea a 75% din voturi, campania "Leave" pentru ieșirea din UE a obținut 52 % din voturi, față de 48% - cei care au optat pentru „Remain”, rămânerea în UE, relatează NYTimes.com.
În acest context, 13,1 milioane de britanici au votat pentru părăsirea Uniunii, iar 12,2 milioane au votat în favoarea rămânerii. Se pare că nici Europa și nici Organizația Nord-Atlantică nu au reușit să învingă sentimentul populist și naționalist englez într-o lume de dislocare economică și culturală.
Marea Britanie, un regat divizat: scoțienii și irlandezii voiau să rămână în UE
"Îndrăzniți să visați la un nou început care prefigurează un Regat Unit independent", a declarat Nigel Farage, liderul Partidului Marii Britanii Independente. Acesta a fost principala forță care a determinat organizarea unui referendum și convingerea unei majorități a britanicilor de a ieși din UE.
Cu toate că procesul retragerii este unul complex și se va desfășura pe o perioadă de doi ani, economiștii sunt de părere că această decizie va avea un impact major asupra economiei Marii Britanii.
BREXIT: Consecințe
Analiștii avertizează că părăsirea spațiunui european va fragiliza considerabil economia britanică. De asemenea, se vorbește și despre dezintegrarea Regatului Unit al Marii Britanii, având în vedere că Țara Galilor și Anglia au votat pentru Brexit, iar Scoția și Irlanda de Nord au votat pentru rămânerea în Uniune.
Premierul Scoției a declarat că acest rezultat arată că populația scoțiană se vede ca făcând parte din Uniunea Europeană, această declarație a fost înțeleasă ca aluzia unei noi încercări a scoțienilor de a se desprinde de regat. De asemenea, în Irlanda de Nord, Sinn Fein a spus că votul britanicilor vor întări cauza pentru care acesta luptă: convocarea unui referendum pe tema reunificării Irlandei.
Se vorbește și despre o prăbușire masivă a lirei în cazul Brexit, mai mult decât devalorizarea din 1992. Se preconizează că în ziua următoare referendumului, vineri (24 iunie) lira fie se va prăbuși la cel mai redus nivel din ultimele trei deceni, fie va crește la cel mai ridicat nivel din acest an, relatează profit.ro.
O depreciere de peste 20% a lirei va aduce moneda britanică, în mod ironic, la nivelul de aproximativ 1 euro. După Brexit, fluxul capital se va inversa, mai ales în cei doi ani de incertitudini, în care Marea Britanie își va negocia ieșirea din Uniunea Europeană.
Britanicii își vor negocia ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii din UE în baza Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona. Termenul limită este de doi ani, termen ce ar putea fi extins cu consințământul unanim al celorlalte 27 de state membre ale UE.