Cât costă, de fapt, o zi de vacanță în Turcia. Suma neșteptată pe care o cheltuie turiștii care aleg această destinație

Preferințele românilor pentru Turcia, care se află pe locul al doilea în topul destinațiilor de vacanță, după Grecia, au contribuit la creșterea veniturilor din turism ale acestei țări.

Românii adoră să meargă în vacanță în Turcia / foto: Pixabay
Românii adoră să meargă în vacanță în Turcia / foto: Pixabay

Conform datelor oficiale publicate de Ministerul Culturii și Turismului din Turcia, citate de Adevarul, numărul vizitatorilor în prima jumătate a anului 2024 a crescut cu 13,9% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, ajungând la 26,1 milioane.

Veniturile din turism ale Turciei în această perioadă au crescut cu 9,3%, atingând 23,7 miliarde de dolari, conform declarațiilor lui Mehmet Nuri Ersoy, ministrul Culturii și Turismului.

Cheltuielile medii zilnice per vizitator în Turcia s-au ridicat la 98 de dolari

Cheltuielile medii zilnice per vizitator în Turcia s-au ridicat la 98 de dolari, a precizat ministrul, adăugând că obiectivul Turciei pentru sfârșitul anului este să primească 60 de milioane de vizitatori și să genereze venituri de 60 de miliarde de dolari.

Printre turiștii cei mai numeroși din Turcia se numără rușii, urmați de germani și britanici. Rusia, Germania și Regatul Unit, cele mai mari piețe tradiționale pentru Turcia, au continuat să crească, vizitatorii îndreptându-se spre principalele centre turistice ale țării: Antalya, Istanbul, İzmir și Muğla.

Mai mult de 2,7 milioane de turiști ruși au ales Turcia ca destinație de vacanță, ceea ce a reprezentat o creștere de 3% între ianuarie și iunie 2024.

În aceeași perioadă, numărul vizitatorilor germani a depășit 2,5 milioane, înregistrând o creștere de 9%, iar Regatul Unit, a treia cea mai mare piață pentru Turcia, a avut o creștere de 19%, cu aproape 1,8 milioane de britanici vizitând țara în prima jumătate a anului.

Turcia a observat cea mai mare creștere pe piața chineză, primind peste 187.000 de vizitatori, o creștere de 111% față de aceeași perioadă a anului anterior. De asemenea, peste 56.000 de vizitatori japonezi au vizitat Turcia în primele 6 luni ale anului 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 96% comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Cu 20% mai mulți turiști din România anul acesta

Numărul turiștilor români a crescut cu aproape 20%, ajungând la 455.646 în prima jumătate a acestui an, comparativ cu 334.124 în aceeași perioadă a anului trecut.

Numărul turiștilor bulgari este semnificativ mai mare, atingând 1,4 milioane, ceea ce înseamnă că unul din cinci bulgari își petrece vacanța în Turcia. Polonezii care și-au petrecut vacanța în Turcia au fost 686.000, în timp ce numărul ucrainenilor a fost de 404.000.

Patrimoniul istoric, cultural și arheologic al Turciei atrage vizitatori din întreaga lume. În primele șase luni ale anului 2024, muzeele și siturile istorice ale Turciei au găzduit aproape 14 milioane de vizitatori, o creștere de 12% față de aceeași perioadă a anului anterior. Cele mai vizitate situri au fost Efes din İzmir, Muzeul Mevlana din Konya, Hierapolis & Pamukkale din Denizli, Göreme și Zelve/Pașabağları din Cappadocia/Nevşehir.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
fratele Principele Radu, medicul Dan Gabriel Duda, la inmormantarea mamei   Casa Majestatii sale (10) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Elena Lasconi Congresul USR FOTO USR (3) jpeg
Nava fluviala de pasageri Mogosoaia acostata in fata fata Palatului Navigației anul 1980  jpg
targ jpg
Kate Middleton  foto   Profimedia jpg
vlad pascu declaratii tribunal jpg
banner carmen iohannis png
elon musk gettyimages jpg
saima azfal KAT jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net