Cât de mult a fost pusă să muncească o cameristă: „Nu merg la baie, nu am timp de un pahar de apă, nimic"

Saša Uhlová este jurnalist pentru cotidianul online ceh Deník Alarm. Pentru realizarea unei anchete jurnalistice, femeia s-a dus să fie cameristă timp de o săptămână pentru un hotel din Irlanda. Experiența a fost, însă una îngrozitoare. Abia mă opresc o secundă, nu merg la baie, nu am timp de un pahar de apă, nimic. Până acum, nu aș fi crezut niciodată că este posibil să trăim un așa iad", declara aceasta. 

Cum a muncit jurnalista la hotelul din Irlanda Foto: Pixabay.com
Cum a muncit jurnalista la hotelul din Irlanda Foto: Pixabay.com

Ce a povestit Saša Uhlová

Saša Uhlová a dat un interviu online pentru un post de cameristă la un hotel într-un orășel la aproximativ 50 km de Dublin. A aplicat la acel job prin intermediul unei agenții din Cehia. Ajunsă la hotel prima discuție a avut-o cu bucătarul care era în ultima zi de lucru și a motivat că pleacă din cauza stresului.

„La ora 8.30 a doua zi, sunt împreună cu două colege, Nina, 19 ani, și Veronika, 20, pentru a începe munca la curățenie, la dormitoare. Mă duc la etajul doi să o ajut pe Veronika, care este și colega mea de cameră", a început să spună aceasta.

 "Nu ar fi trebuit să mă întorc aici”

Veronika e nemulțumită și oftează: „Nu ar fi trebuit să mă întorc aici”. A lucrat la hotel cinci luni anul trecut și s-a lăsat convinsă să se întoarcă, după ce de la hotel i s-a promis că va primi mai mult decât salariul minim. Promisiunea nu a fost însă respectată.

Și se muncește și mai mult. „Înainte erau cinci oameni la curățenie aici, ne puteam descurca, dar nu poți face asta cu doi oameni”, se plânge ea. Ea spune că s-a întors „din cauza banilor”, deoarece nu poate face nimic în Slovacia și nu vrea să fie o povară pentru părinții ei. 

 "Nu merg la baie, nu am timp de un pahar de apă"

Îi întreb pe colegii mei despre contracte. „Nu vei primi un contract. Eu a trebuit să-i presez două luni și jumătate să-mi dea unul. Prima plată a fost de 315 euro”, spune Veronika. Dar nu poți obține un număr de Serviciu Public Personal (PPS) fără un contract.  

Mă întâlnesc cu Sára în curtea din spate. Este o tânără din Slovacia, are 21 de ani. Voia să lucreze în bucătărie, dar conducerea a trimis-o la recepție pentru că știe engleză. Pe măsură ce se încheie zilele de muncă, devine tot mai groaznic, cu adevărat groaznic. Ajung să lucrez 11 ore, dar par 20. Abia mă opresc o secundă, nu merg la baie, nu am timp de un pahar de apă, nimic. Până acum, nu aș fi crezut niciodată că este posibil să trăim un așa iad, în care suntem obligate să muncim atât de mult toată ziua", a explicat aceasta.

"Țipă la mine că nu merg suficient de repede"

„Începem de la 9 dimineața: curățăm toaletele de lângă recepție, apoi primim fiecare listele de dormitoare. Încep cu prima dintre camerele mele: curăț baia; schimb paturile; șterg praful de pe mobilă; reumplu cutiile cu săpun, gel pentru corp și șampon, ceai, cafea, lapte, spăl paharele.

Veronika, care lucrează la etajul doi, îmi tot trimite mesaje pe WhatsApp, pe care ar trebui să-l monitorizăm tot timpul: hai, doar fă rapid, avem multe de făcut. Avem mai puțin de 10 minute pentru prânz. Veronika țipă la mine că nu merg suficient de repede. Ridicând saltelele grele, plâng furioasă și obosită.

Saša Uhlová a fost jignită 

Când în cele din urmă terminăm dormitoarele ni se spune să curățăm sala de mese, apoi să pregătim mesele pentru mic dejun. Deodată, Sára vine alergând să spună că un oaspete s-a plâns: camera lui nu a fost curățată. Am ratat una. Când mă întorc în camera necurățată, o găsesc pe Veronika furioasă, țipă la mine că sunt complet proastă. Mai târziu, mă întorc în zona de luat masa, realizând că, întrucât orele mele nu sunt înregistrate nicăieri, de fapt lucrez gratuit. Termin după ora 20.00 – două ore mai târziu față de ora mea oficială de terminare.

Sunt atât de obosită încât nu mănânc și în loc de cină merg până la benzinăria aflată la 2 km distanță să îmi iau o bere. Nu avem voie să cumpărăm bere la hotel.

Mai târziu, Veronika trimite un WhatsApp: „Îmi pare rău pentru ziua de azi. Îmi pare foarte rău, eram doar super stresată. Sper că înțelegi”.

Unii angajați nu au avut o zi liberă de săptămâni bune

Colegii spun că dacă plec mai devreme de la muncă nu voi fi plătită deloc. Nina a plâns pentru că a fost plătită puțin la ultima tură. Este epuizată, dar nu și-a ținut evidența orelor. Nimeni de aici nu pare să țină o evidență a orelor efective lucrate.

În seara următoare, mă întâlnesc cu Sará în curtea din spate. Este foarte dezamăgită și spune că mai bine rămânea în Slovacia și să lucreze acolo pentru 4 euro pe oră, în loc să suporte ce i se întâmplă aici, în Irlanda. Ea a venit aici cu iubitul ei Sebastian, care lucrează ca bucătar, pentru a-și plăti datoriile. Dacă nu aveau datoria de plătit ar fi plecat. Dar nu au nimic.

Fiecare angajat are dreptul la o zi liberă pe săptămână. Dar pentru că nu este suficient personal, unii nu au avut o zi liberă de săptămâni bune. În programul trimis, orele care trebuie lucrate se schimbă tot timpul.

"Pentru ei, suntem așa cum sunt ucrainenii pentru noi”

Primesc un mesaj în care mi se spune că voi avea liber luni și marți. Luni dimineața, dorm până la 10, iau o cafea și merg la magazinul de la benzinărie cu Barbara. Pe drum, ea își amintește cum, atunci când lucra în Slovacia, aveau un ucrainean care lucra în fiecare zi și nu avea niciodată o zi liberă, și totuși el câștiga mai puțin decât ea, un cu normă parțială. „Pentru ei, suntem așa cum sunt ucrainenii pentru noi”, spune Barbara. După o săptămână, îi trimit un mesaj politicos managerului de serviciu ca să îl anunț că plec", a povestit Saša Uhlová.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
brasov poveste grimm jpg
b47 actu col polei jpeg
holera shutterstock 1203536896 jpg
vremea 1536x1024 jpg
penis jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
rsz legume   shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net