Ce comoară se ascundea într-un magazin second hand. A dat 4 dolari pe obiect, iar după 5 ani a aflat că valora o avere
O femeie, pasionată de a-și cumpăra obiecte din second hand-uri, a achiziționat într-o zi o vază pe care a dat 4 dolari, adică 20 de lei. Cinci ani mai târziu, aceasta a aflat că este deținătoarea unui obiect vechi, de mai bine de 2.000 de ani. Vasul autentic și neprețuit urmează să fie analizat de către cei de la Muzeul din Mexic.
A cumpărat un vas care s-a dovedit a fi de neprețuit
Anna Lee Dozier este pasionată de cumpărăturile în magazine second hand și le vizitează oriunde merge în SUA și în străinătate. În 2019, a ajuns într-un magazin din Maryland și cumpărat o vază aflată pe raftul cu reduceri. Costa doar 3,99 USD.
„Am văzut această vază și am presupus că este o reproducere pentru turiști”, a declarat Dozier pentru The Independent. „Părea veche, dar mă gândeam că poate avea 20 sau 30 de ani.” Însă vaza s-a dovedit a fi mult mai veche, datând de acum aproape 2.000 de ani și este neprețuită.
Cum și-a dat seama de unicitatea obiectului
La începutul acestui an, Anna Lee Dozier a plecat în vacanță în Mexic și a ajuns și la Muzeul de Antropologie unde a văzut vase care semănau cu cel cumpărat de ea. „M-am întors la Washington fără să mă gândesc că ar putea fi ceva autentic și nu am vrut să merg la ambasada ca să deranjez oamenii. Acasă am căutat pe Google niște profesori care erau experți în istoria mayașă sau mexicană”, a spus ea.
Nimeni nu i-a răspuns, iar într-un final Dozier a contactat ambasada. Femeia a aflat apoi că era în posesia unei urne ceremoniale mayaşe, care datează din jurul anului 200. A fost contactată de Institutul Cultural din Mexic și ulterior de Muzeul de Antropologie din Mexic care urmează să preia și să analizeze vasul.
Au găsit o comoară rară sub biserică
Pe când erau copii, doi băieți au decis că biserica din localitatea lor e un loc bun pentru a căuta comori așa că au început aventura. Băieții au descoperit mai multe monede de argint. Se întâmpla în 1964, scrie Miami Herald. Jan Gunnar Fugelsnes a spus că el și fratele său nu și-au dat seama de semnificația descoperirii lor în acel moment. Dar în joaca lor au considerat că era vorba totuși de o comoară, așa că au pus monedele într-o cutie și le-au păstrat.
Șaizeci de ani mai târziu, când arheologii au ajuns în zonă și au început să facă săpături, Fugelsnes le-a povestit despre monede și le-a arătat locul unde le găsiseră. S-a dovedit că cele 14 monede de argint erau extrem de rare și aveau 600 de ani.