Ce nu știați despre Garda Elvețiană, „SPP”-iștii Papei

Ultima actualizare:

    Garda Elvețiană poartă de peste 500 de ani uniformele create de Michelangelo BuonarrotiFoto: Getty Images
Garda Elvețiană poartă de peste 500 de ani uniformele create de Michelangelo BuonarrotiFoto: Getty Images

De peste 500 de ani, Papii, dar şi imobilele pontificale de apărare au parte de o structură militară specială, Garda Elveţiană, sau „SPP”-iștii Suveranului Pontif. Constituită, la ora actuală, doar din puţin peste 100 de membri, garda a fost înfiinţată oficial la 22 ianuarie 1506, de către Papa Iulius al II-lea, rămânând, până astăzi, singurul corp armat al Vaticanului.

Îi vedem la procesiunile și ceremoniile desfășurate la Vatican și le remarcăm uniformele, ce își păstrează aerul medieval al vremurilor în care Garda Elvețiană a fost înființată drept „scut” de apărare pentru Papă, un fel de SPP al acestuia. Renumiţi şi apreciaţi de secole pentru curajul şi devotamentul lor, soldaţii elveţieni au atras atenţia Papilor de la Roma. Astfel, la 21 iunie 1505, Papa Iulius al II-lea solicita Dietei Elveţiei trimiterea de halebardieri mercenari pentru a servi drept corp de armată Sfântului Scaun. La 22 ianuarie 1506, 150 de astfel de soldaţi intrau în Vatican, fiind binecuvântaţi de Papă şi marcând naşterea oficială a Gărzii Elveţiene. În fiecare an, însă, ei prestează jurământul faţă de Suveranul Pontif, la data de 6 mai, pentru a marca eroismul gărzii din ziua de 6 mai 1527, când 147 de membri ai acesteia şi-au dat viaţa luptând pentru apărarea Papei Clement al VII-lea împotriva trupelor împăratului Carol Quintul. 

Doar ofițerii din Garda Elvețiană au voie să se însoare

Condiţiile pentru a fi admis în Garda Elveţiană sunt neschimbate de secole: trebuie să fie cetăţean elveţian, necăsătorit (numai ofiţerii superiori au voie să se însoare), credincios romano-catolic, cu vârsta cuprinsă între 19 – 30 de ani, absolvent de liceu, cu o înălţime de minimum 1,74 m, stagiul militar satisfăcut în Elveţia şi reputaţie ireproşabilă. Până în ziua de azi, în garda pontificală nu au fost primite femei. Militarii sunt angajaţi cu un contract de cel puţin 2 ani şi de maximum 25, perioadă în care primesc cetăţenia statului Vatican, dar nu au voie să doarmă în afara graniţelor lui, sunt scutiţi de taxe şi de plata locuinţei, primind o soldă lunară de 1.200 de euro. Pregătirea zilnică a membrilor gărzii include, în special după atentatul asupra Papei Ioan Paul al II-lea, din 13 mai 1981, exerciţii de tir – ei având în dotare pistoale şi puşti de asalt – arte marţiale, cu perfecţionarea, cu predilecţie, a metodelor de luptă neînarmată ori cu arme mici, tip cuţit, şi tactici specifice gărzilor de corp, de strategie şi apărare a demnitarului. La ceremonii, însă, ţinuta soldaţilor include, în continuare, sulițe, săbii şi halebarde.                                                                                                                                                   

Uniformele Gărzii Elvețiene au fost create de Michelangelo

Legenda spune că modelul uniformei Gărzii Elveţiene a fost creat de marele artist Michelangelo Buonarroti. Oricum, Papa Iulius al II-lea a stabilit culorile acesteia, galben şi albastru, ce desemnau familia della Rovere, căreia îi aparţinea, pentru ca, mai târziu, Papa Leon al X-lea să adauge şi culoarea roşie, specifică propriei familii, Medici. Uniformele au fost completate cu gulere şi mănuşi albe. Ținuta zilnică de serviciu este o variantă mai simplă, de culoare albastră. Componenţa gărzii include, în general, un comandant, cu grad echivalent celui de colonel, un capelan, trei ofiţeri superiori, un sergent major şi 99 de soldaţi-halebardieri. Ei sunt ajutați în misiunile mai importante de 100 de jandarmi ai Vaticanului, dar și de peste 140 de polițiști italieni. Însă, de peste 500 de ani, Garda Elvețiană veghează la viața fiecărui Papă cu aceeași implicare și capacitate de sacrificiu. Inclusiv cel suprem.                                                                                                                     

Comandanții Gărzii Elvețiene au fost în România, pregătind vizita Papei Francisc

Comandanţii vestitei Gărzi Elveţiene, împreună cu jandarmeria Vaticanului, s-au aflat  în ţara noastră pentru cîteva zile. Ei au luat „la puricat”  tot traseul Papei Francisc la Bucureşti, Blaj, Șumuleu-Ciuc și Iaşi şi stabilind ultimele detalii de securitate, împreună cu autorităţile române. Papa Francisc va fi păzit în permanenţă în timpul vizitei ce va avea loc între 31 mai – 2 iunie, însă cei din Gardă nu vor purta uniformele care i-au consacrat. Conducătorii Gărzii Elveţiene au vizitat și comandamentul operativ care se ocupă de vizita Papei, amplasat în sediul SPP. Papa Francisc va fi păzit în permanenţă de membrii Gărzii Elveţiene, inclusiv în momentul în care Sfântul Părinte va ieşi pe străzile din apropierea Catedralei Sf. Iosif din București, pentru a saluta mulţimea din papamobil. Acesta va fi înconjurat de 8 sau 10 membri speciali ai Gărzii, pe care însă nu-i vom vedea cu suliţe, săbii şi halebarde, ci în costum, cel de ceremonie fiind folosit doar la Vatican.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
profesoara care citeste o carte jpg
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net