Ce performanţă! Alpinistul Adrian Laza a urcat singur pe unul dintre cei mai înalţi munţi din lume

Ultima actualizare:

    Adrian Laza a fluturat fericit tricolorul
Adrian Laza a fluturat fericit tricolorul

Performanţă uluitoare! Un alpinist român, “prizonier“ în Nepal din cauza pandemiei, a dat lovitura. Nemţeanul Adrian Laza a reuşit să urce singur pe vârful Lhotse (8.516 metri), din munţii Himalaya, după ce şerpaşii s-au îmbolnăvit de COVID-19 şi n-au mai putut să-i fie alături. Mândră, Ina, soţia sa, l-a comparat cu „Iepuraşul Duracell”.

La 57 de ani, Adrian Laza, un cunoscut alpinist român, a rămas blocat în Himalaya, alături de alţi împătimiţi ai ascensiunilor, veniţi din întreaga lume, din cauza pandemiei de coronavirus, care face ravagii în Nepal şi în India.

Alpinistul din Piatra Neamţ îşi propusese ca, în această primăvară, să-şi treacă în palmares alte două vârfuri din Himalaya. Una din încercări a fost încununată de succes: vârful Annapurna 1 (8.091 de metri).


    Nepalul, a doua casă a alpinistului nemțean
Nepalul, a doua casă a alpinistului nemțean

Ar fi urmat vârful Dhaulagiri (8.167 de metri), dar a fost nevoit să renunţe deoarece colegii alpinişti şi mare parte dintre şerpaşi s-au infectat cu temutul virus SARS-CoV-2. Românul a decis că-i păcat să stea într-o tabără de pe munte şi a pus la cale un plan îndrăzneţ. Ţinta a fost un alt vârf din Himalaya, Lhotse, tot de peste 8.000 de metri, care-i lipsea de pe lista cu cele patru ascensiuni reuşite.

„Adrian, fiind sănătos (şi blocat în Nepal), continuă să ne surprindă cu realizari extraordinare!”, a povestit Ina Laza, soţia sa, pe Facebook.


    Lhotse este al patrulea cel mai înalt vârf de pe glob
Lhotse este al patrulea cel mai înalt vârf de pe glob

„După un efort teribil, plecând din Camp 2, de la 6.482 metri, sâmbătă, cu o oprire de câteva ore în Camp 3, la 7.055 metri, şi apoi direct până sus, a păşit pe vârful Lhotse, 8.516 metri, duminică dimineaţă, la 8.30. Incredibil efort, incredibilă realizare! Acum se odihneşte. Sau, ca să-l citez pe Peme Sherpa (un prieten nepalez al alpinistului din Piatra Neamţ – n.r.): «Unii sunt în stare să urce pe vârf, alţii - nu. Dar Adrian a facut-o. Este de necrezut!». Suntem atât de mândri de el! Avem acum «o mână» de optmiari. Sperăm să coboare cu bine şi să se întoarcă sănătos acasă“, a mai scris Ana pe reţeaua socială.

La o întrebare adresată de o prietenă, care se interesa când ajunge acasă alpinistul, soţia acestuia a răspuns cu umor: „Noroc că se închide sezonul pe 31 mai, că altfel cine ştie ce i-ar mai fi dat prin cap?! Parcă e Iepuraşul Duracell în primăvara asta; până şi pe mine reuşeşte să mă uimească“.

Click! spune

Adrian Laza e un alpinist de succes. Nemţeanul are acum un palmares impresionant: Everest - 8.848 de metri (16 mai 2019), Makalu - 8.481 metri (14 mai 2018), Cho Oyu -8.201 metri (30 septembrie 2016), Annapurna 1 – 8.091 metri (16 aprilie 2021) şi Lhotse – 8.516 metri (23 mai 2021).  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net