Ce spun liderii lumii despre evenimentele din America. Angela Merkel, tristă și furioasă
Circul de prost gust care a avut loc marți în America, odată cu asaltarea sediului Capitoliului - cea mai emblematică clădire din SUA - nu i-a lăsat indiferenți pe liderii lumii. De câteva zile bune toți ochii erau ațintiți către evenimentele care se petrec în State, însă acum SUA se află în mijlocul celui mai rușinos scandal care putea să izbucnească peste Ocean.
În timp ce Angela Merkel a declarat că este tristă furioasă, China compară evenimentele de la Washington cu manifestaţiile din 2019 în favoarea democraţiei de la Hong Kong. Iranul și Irakul au emis pe numele lui Trump mandate de arestare.
Merkel dă vina pe Trump pentru evenimentele de la Capitoliu
Angela Merkel şi-a exprimat joi „tristeţea” şi „furia” în legătură cu luarea cu asalt a Capitoliului din Washington DC de către susţinători ai lui Donald Trump, scrie Adevărul. Potrivit cancelarului german, acest asalt a avut la origine faptul că preşedintele american în exerciţiu nu şi-a recunoscut înfrângerea în faţa adversarului său Joe Biden la scrutinul prezidenţial din 3 noiembrie. „Am văzut cu toţii, ieri (miercuri, n. red.), imaginile neliniştitoare ale asaltului asupra Congresului SUA, iar aceste imagini m-au înfuriat şi m-au întristat”, a declarat Merkel, potrivit AFP. „Regret profund că din noiembrie încoace preşedintele Trump nu şi-a recunoscut înfrângerea, şi nici ieri”, a spus Merkel în faţa presei, apreciind că „îndoielile cu privire la rezultatul alegerilor din SUA au fost alimentate şi au creat atmosfera care a făcut posibile evenimentele” de la Washington.
Reacția Chinei
China compară luarea cu asalt a sediului Congresului Statelor Unite de susţinători ai lui Donald Trump cu manifestaţiile din 2019 în favoarea democraţiei de la Hong Kong, relatează Reuters. Beijingul subliniază că pătrunderea manifestanţilor în sediul Consiliului Legislativ (LegCo) la Hong Kong, la 1 iulie 2019, nu s-a soldat cu niciun mort, dar că oameni au murit în violenţele de la Washington. Evenimentele care au avut loc în 2019 la Hong Kong au fost mai „grave”, dar „nici un manifestant nu a fost ucis”, a apreciat joi într-o conferinţă de presă zilnică o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying. „Noi ne exprimăm dorinţa ca poporul american să se poată bucura de pace, stabilitate şi securitate cât mai rapid posibil”, a subliniat Hua Chunying.
Iranul și Irakul au emis mandate de arestare pe numele lui Trump
După Iran, şi Irakul a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump pentru uciderea locotenentului lui Abou Mehdi al-Mouhandis, comandantul al forţelor pro-Iran din Irak, omorât anul trecut împreună cu generalul iranian Qassem Soleimani, informează AFP. Drona care a pulverizat vehiculele în care se aflau cei doi la 3 ianuarie 2020, pe aeroportul din Bagdad, a decolat la ordinul lui Trump, care şi-a exprimat după câteva zile satisfacţia în legătură cu faptul că au fost eliminaţi doi oameni dintr-un foc, mai scrie Adevărul. Conform Codului Penal irakian, omuciderea cu premeditare se pedepsește cu moartea. Guvernul iranian a depus o cerere la Interpol pentru arestarea preşedintelui american în funcţie, Donald Trump, dar şi pe numele altor 47 de oficiali americani, relatează The Independent.
Liderii occidentali, îngrijorați de ceea ce se petrece în SUA
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a scris pe Twitter: „Scene șocante în Washington, D.C. Rezultatul acestor alegeri democratice trebuie respectat”, transmite Digi24.
La rândul său, premierul canadian Justin Trudeau și-a exprimat îngrijorarea cu privire la violențele din capitala SUA. „Evident că suntem îngrijorați și urmărim situația minut cu minut. Cred că instituțiile democratice americane sunt puternice și sper că totul va reveni la normal în scurt timp”, a spus Trudeau pentru postul de radio News 1130 Vancouver.
Premierul olandez Mark Rutte a scris pe Twitter: „Imagini oribile la Washington. Dragă Donald Trump, recunoaște-l azi pe Joe Biden ca președinte”.
Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, a afirmat că „violența împotriva instituțiilor americane reprezintă un atac grav asupra democrației. Le condamn. Voința și votul poporului american trebuie respectate”.
David Sassoli, președintele Parlamentului European, a declarat că „scenele de la Capitoliul SUA sunt profund îngrijorătoare. Votul democratic trebuie respectat. Suntem convinși că SUA se vor asigura că democrația va fi protejată”.
„Congresul SUA este un templu al democrației. Să fim martorii scenelor din Washington DC este șocant. Avem încredere că SUA vor asigura un transfer pașnic de putere către Joe Biden”, a reacționat Charles Michel, președintele Consiliului European.
Premierul britanic Boris Johnson a catalogat scenele din Congresul american ca fiind „rușinoase”. „Statele Unite susțin democrația în lume, iar acum este vital să existe un transfer pașnic și ordonat al puterii”, a completat el.
Agenția de presă Anadolu relatează că „Turcia invită toate părțile din SUA să fie moderați, să aibă bun simț pentru a depăși această criză poitică internă”.
Deputat norvegian: „Trump a dat unele semne de dezechilibru mintal”
Un deputat norvegian care și-a manifestat în trecut admirația față de președintele american și care l-a nominalizat pe acesta în două rânduri la Premiul Nobel pentru pace a transmis că în contextul de acum nu ar mai face această alegere, relatează dpa, citată de Agerpres.
„Nominalizarea la Nobel a fost pentru acordul de pace pe care (Trump) l-a obţinut în Orientul Mijlociu. Dar, după înfrângerea în alegerile prezidenţiale cred că a dat unele semne de dezechilibru mintal”, a spus Christian Tybring-Gjedde, ales pe listele Partidului Progresului, populist. „Nu este momentul să primească Premiul Nobel pentru Pace şi nu îl va primi”, a întărit politicianul norvegian pe canalul TV2, calificând drept „înspăimântătoare” scenele văzute la Capitoliu.
Christian Tybring-Gjedde îl nominalizase în septembrie pe Donald Trump la Nobel considerând că rolul său în medierea acordului de normalizare a relaţiilor dintre Emiratele Arabe Unite şi Israel a fost unul foarte important. El a apreciat eforturile președintelui americande a aduce pace în Orientul Mijlociu, care în opinia lui, a obţinut mai multe progrese decât oricine altcineva.
Deputatul din Norvegia l-a nominalizat pe Trump pentru aceeaşi înaltă distincţie şi în 2019, evocând summitul din 2018 din Singapore dintre preşedintele american şi liderul nord-coreean Kim Jong Un.
CITEȘTE ȘI: Haos în SUA. Sute de susţinători ai lui Trump au asediat Capitoliul. 4 persoane au murit în urma violenţelor