Cel mai bătrân copac din lume, amenințat de o autostradă! „Străbunicul” are 5.400 de ani

Imperii și civilizații au apărut și s-au stins, dar un singur martor tăcut a rezistat peste milenii: „Gran Abuelo”, în traducere din spaniolă - „Străbunicul”, un copac de  5.400 de ani din pădurile din sudul Chile. Descoperit în 1972 de Aníbal Barichivich, un pădurar local, acest arbore secular se află acum în centrul unui amplu studiu condus de nepotul său, Jonathan Barichivich, un om de știință chilian stabilit în Franța.

„Străbunicul”, cel mai batrân copac din lume
„Străbunicul” are o înălțime de 30 m (Foto: Shutterstock)

Unul dintre cei mai sensibili copaci la schimbările climatice

Chiparosul patagonian, cunoscut și sub denumirea științifică Fitzroya cupressoides, nu doar că trăiește mai mult decât mulți alți arbori, dar este și unul dintre cei mai sensibili copaci la schimbările climatice. Fiecare inel din trunchiul lor este o arhivă a vremii anuale, permițând reconstruirea modelelor climatice de mii de ani în urmă.

Unii cercetători, precum Rocío Urrutia, au reușit să recreeze temperaturile din ultimii 5.680 de ani, studiind acești arbori spectaculoși.

Pe lângă aceste date, cercetătorii măsoară și cantitatea de carbon pe care o absorb pădurile. Cu cât arborele crește mai mult, cu atât inelele sunt mai late, ceea ce indică o absorbție mai mare de carbon.

Localnicii vor să-l protejeze

Aceste măsurători sunt esențiale pentru a înțelege modul în care pădurile reacționează la încălzirea globală. „Pădurile absorb aproximativ o treime din emisiile noastre de carbon,” a explicat Barichivich pentru Deutsche Welle. Întrebarea esențială este: vor putea pădurile să își păstreze acest rol, într-un climat tot mai cald?

Totuși, acești arbori seculari sunt amenințați. Guvernul chilian a propus redeschiderea unui drum forestier vechi, pentru a construi o nouă autostradă prin Parcul Național Alerce Costero. Oficialii susțin că proiectul ar viza conectivitatea și dezvoltarea turismului, dar mulți cercetători și localnici, inclusiv Barichivich, sunt de părere că adevăratul scop ar fi altul: facilitarea accesului la portul Corral, folosit de una dintre cele mai mari companii exportatoare de celuloză din America Latină.

Astfel, deschiderea drumului ar permite accesul la lemnul valoros al acestor copaci. „Chiparosul patagonian este o specie pe cale de dispariție. Fiecare copac contează”, a subliniat Urrutia. „Un incendiu major ar putea distruge ultimele populații.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Lacul Sfânta Ana, un important obiectiv turistic din Harghita jpeg
volan webp
image png
grapes 3550729 1280 jpg
image png
ion iliescu jpg
image png
the island 4616178 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net