China se opune unei noi anchete a OMS pe teritoriul său

Ultima actualizare:

    China a respins, vineri, apelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru o nouă anchetă pe teritoriul săuFoto: Getty
China a respins, vineri, apelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru o nouă anchetă pe teritoriul săuFoto: Getty

China a respins, vineri (13 august), apelul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru o nouă anchetă pe teritoriul său pentru a studia originile Covid-19, îndemnând la o abordare "ştiinţifică" şi nu la una "politică". Asta după ce recent o anchetă OMS a arătat că răspândirea noului coronavirus ar fi putut porni din laboratorul de la Wuhan.

Presiunea s-a accentuat pe Beijing în ultimele ore cu privire la pandemia care deja a făcut peste 4 milioane de morţi în lume şi a afectat o bună parte din economiile mondiale.

OMS a cerut joi, 12 august, tuturor ţărilor să publice "toate datele despre virus". Un apel adresat în special Chinei, de unde răspândirea virusului din laboratorul de la Wuhan rămâne o eventualitate. O echipă de experţi internaţionali trimişi de OMS a mers la Wuhan în ianuarie. Raportul lor, redactat în colaborare cu specialiştii chinezi, nu a permis stabilirea unei concluzii definitive asupra originii virusului. Beijingul a replicat vineri Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii reiterând poziţia sa: ancheta iniţială China-OMS este suficientă şi cererile de date suplimentare au motive politice.     

"Susţinem o cercetare bazată pe ştiinţă"      

"Susţinem o cercetare bazată pe ştiinţă", a indicat Ma Zhaoxu, vice-ministru al Afacerilor Externe într-o conferinţă de presă online. "Ne opunem politizării căutării originii (...) şi abandonării raportului comun China-OMS", a subliniat el.               

Studiul a estimat în special că răspândirea coronavirusului de la liliac la om prin intermediul unui animal este scenariul cel mai probabil. Ma Zhaoxu a respins cererile OMS de investigaţii suplimentare, scrie news.ro.

"Concluziile şi recomandările raportului comun au fost recunoscute de comunitatea internaţională şi de cea a oamenilor de ştiinţă", a subliniat el. "Cercetările viitoare trebuie şi nu pot fi continuate decât pe baza acestui raport. Nu este vorba de a relua totul de la zero". 

image
image
image
image
image
image
litoral 1 mai jpeg
cafeneaua veche bucuresti jpg
batalie oarba mures jpg
Horia Constantinescu scaled webp
top10 art geronimo jpg jpeg
controlor tren jpg
postas greva jpg
Paine mucegaita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net