Cine a făcut poza de la atentatele din Bruxelles care a cutremurat lumea
O fotografie înfiorătoare de la atentatele de la Bruxelles a făcut înconjurul lumii. Imaginea cu însoțitoarea de zbor Nidhi Chaphekar a fost printre primele apărute pe rețelele sociale, după tragicele atacuri. La scurt timp, a ieșit la iveală povestea victimei, care este internată în spital.
Acum, toți o știu pe Nidhi, însă nimeni nu știe cine a fost în spatele fotografiei. Cea care a realizat-o este jurnalista Ketevan Kardava (36 de ani) din Georgia, care a fost, și ea, doborâtă la pământ de explozia din aeroportul Zaventem, potrivit dailymail.co.uk.
Kardava se afla în drum spre Geneva când a avut loc atentatul. „Nu am realizat ce s-a întâmplat în acel momenjt. Apoi a fost o a doua bombă. A fost foarte aproape de mine. Apoi totul a fost acoperit de praf și fum, iar adăpostul meu era în partea stângă, o cabină de fotografii pentru pașaport, și totul zbura”, a mărturisit jurnalista. O altă femeie s-a adăpostit lângă ea. „Aveam impresia că urma să fie o a treia bombă. Apoi am ieșit, iar în acel loc am făcut pozele”, a mai relatat Kardava.
Nu se mai simte în siguranță în Europa
La numai câteva momente după ce aparatul a procesat fotografia, niște soldați înarmați le-au spus să fugă. Și-a petrecut restul zilei la aeroport, iar apoi a ajutat poliția cu declarații pentru a completa investigația. Nu a simțit teroarea decât a doua zi după atentate, miercuri (23 martie), „A fost foarte teribil. Abia azi am realizat (miercuri, 23 martie, n.r.). Le spun prietenilor mei că totul în viața mea s-a schimbat. Realizez că nu este niciun loc sigur în Eruopa și că terorismul nu are limite. Poate într-o zi se va întâmpla din nou și trebuie să fiu pregătită”, a povestit jurnalista.
În momentele ce au urmat, fotografia realizată de Kardava a făcut înconjurul lumii. Aceasta a mărturisit că, deși voia să fugă de la fața locului, instinctul ei jurnalistic a împins-o să ilustreze distrugerile făcute în aeroportul Zaventem, unde și-au pierdut viețile cel puțin 11 persoane, marți (22 martie). Totuși, instinctul de jurnalistă nu i-a umbrit compasiunea, pentru că, înainte să facă fotografia, a căutat să o ajute pe Nidhi, subiectul principal al imaginii. „Era în șoc, nu avea cuvinte (Nidhi, n.r.). Nu plângea, nu țipa. Pur și simplu se uita în jur cu frică. Eu țipam «Doctor! Doctor! Doctor!» și nu era nimeni acolo”, a declarat ea.