Cine este femeia care este mâna dreaptă a lui Vladimir Putin

Ultima actualizare:

     Vladimir Putin are încredere totală în Elvira Nabiullina Foto: AP
Vladimir Putin are încredere totală în Elvira Nabiullina Foto: AP

Politica economică a Rusiei este contestată. Banca Centrală a Rusiei este un pilon al măsurilor ortodoxe. Guvernul, însă, măcinat de austeritate și de lipsa stimulului financiar, nu a reușit să finalizeze bugetul federal pentru anul în curs. Guvernatorul Elvira Nabiullina a fost atacat din toate părțile de politicienii ruși care și-ar dori o scădere mai rapidă a ratei dobânzii pentru a fi stimulată creșterea economică.

În multe țări civilizate, politica economică este subiectul multor dezbateri. Slăbiciunea politicii macro a guvernului nu este o caracteristică a erei putiniste ci este o reminiscență mai degrabă a URSS-ului sau a Rusiei lui Yeltsin din anii ’90.În nucleul economiștilor Băncii Naționale a Rusiei au apărut o serie de probleme interne. În ianuarie, politica monetară strictă a Elvirei Nabiullina a fost criticată de mediul de afaceri. Dmitry Tulin, proaspăt numit președinte-adjunct al instituției, a cerut ca Banca Națională a Rusiei să emită credite subvenționate targetate și să iasă din politica lucrului corect făcut. Nabiullina a reușit să gestioneze cu bine această situație, având și sprijinul lui Vladimir Putin.

Cine este Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Naționale a Rusiei

Prima ciocnire a Elvirei Nabiullina cu capitalismul a avut loc în anii universității, atunci când s-a înscris la un curs despre „Critica Economiei din Vest. Teorie”. Anii au trecut, iar Elvira a ajuns mâna dreaptă a lui Vladimir Putin și șefa Băncii Naționale a Rusiei. Elvira Nabiullina a ajuns guvernatorul Băncii Naționale a Rusiei în anul 2013 după ce a traversat o perioadă plină de greutăți, provenind dintr-o familie modestă. Mama ei lucra într-o fabrică iar tatăl era șofer. Ani de zile, Elvira a fost în centrul tranziției turbulente a Rusiei spre economia de piață. Atunci când Vladimir Putin a ajuns președintele Federației Ruse în anul 2000, habar nu avea despre economie. Însă, Putin a avut inteligența necesară să încredințeze politica economică unui cadru de profesioniști cu viziuni ortodoxe, din care făcea parte și Elvira Nabiullina. Aceasta a fost adjunct în Ministerul Economiei (anul 2000) și, apoi, a preluat acest portofoliu în anul 2007.

Elvira Nabiullina este omul de încredere al lui Vladimir Putin
Elvira Nabiullina este omul de încredere al lui Vladimir Putin

Economia Rusiei a fost ținută mulți ani în loc din cauza corupției. Sancțiunile impuse de Vest și prăbușirea prețului la petrol și gaze naturale, principalele exporturi ale țării, au clătinat din temelii Rusia. Și, totuși, Banca Națională a Rusiei a reușit să mențină țara pe linia de plutire.Banca Națională a Rusiei a anunțat vineri, 29 aprilie, că va menține rata dobânzii la nivelul de 11%, o decizie luată în linie cu așteptările tuturor. Semnalul, de această dată, a fost că dacă inflația va continua să scadă, atunci va exista și o reducere a ratei dobânzii. „Riscul inflației rămâne ridicat”, iar acest lucru este afectat de nesiguranța parametrilor bugetului național.Luna trecută, Banca Națională a Rusiei a avertizat că riscul inflației rămâne ridicat și că o creștere a prețului petrolului ar putea fi nesustenabilă. Instituția a mai presupus un scenariu de bază în care prețul mediu al petrolului va fi anul acesta în jurul valorii de 30 de dolari, previzionându-se o creștere graduală a barilului de până la 40 de dolari până în 2018, cu mult sub prețul actual la care este cotat petrolul, adică 48.28 dolari țițeiul Brent.

Cum a gestionat Banca Națională a Rusiei criza scăderii prețului petrolului și efectele sancțiunilor impuse economiei

Criza economică din perioada 2008 – 2009, atunci când prețul petrolului a scăzut formidabil iar economia mondială a intrat în stagnare, a scos în evidență faptul că economia Rusiei era dependentă de fondurile speculative străine și de investitorii din retail. Pe măsură ce aceștia își retrăgeau banii din țară, Banca Națională a Rusiei încerca să mărească volumul rublei, pierzând aproape 200 de miliarde de dolari ținuți în rezerva valutară a țării. Creditarea s-a redus iar PIB-ul s-a prăbușit cu 8%!

Elvira Nabiullina, în timpul unei sedințe despre resursele energetice ale Rusiei
Elvira Nabiullina, în timpul unei sedințe despre resursele energetice ale Rusiei

Pregătindu-se pentru următorul crah al petrolului, Rusia a acționat rapid, diversificându-și resursele de finanțare. În 2013, de exemplu, regulatorii ruși au făcut tot posibilul pentru ca Euroclear și Clearstream, două sisteme internaționale de depozitare a valorilor mobiliare, să poată gestiona anumite obligațiuni rusești. Acest lucru a mijlocit atragerea investitorilor instituționali care, de obicei, au tendința de a cumpăra active atunci când acestea sunt ieftine.Diversificarea resurselor de finanțare a lăsat economia Rusiei mai puțin înfometată. În comparație cu mărimea economiei, cantitatea de bani retrasă din sectorul privat a fost mult mai mică în perioada 2014 – 2015 decât în 2008 – 2009. La finalul anului 2015, PIB-ul Rusiei se contracta cu 4%. A fost o performanță mult mai bună decât în perioada 2008 – 2009, în ciuda unei scăderi mai abrupte a prețului petrolului.A doua mare schimbare a politicilor economice din Rusia față de perioada 2008 – 2009 a vizat rezervele monetare internaționale ale Rusiei. Grație creșterii prețului petrolului, acestea au crescut cu 140 de miliarde de dolari în perioada 2009 – 2013, ajungând la 500 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o cincime din PIB-ul Rusiei.Acesta este principalul motiv pentru care Rusia a putut să fie atât de agresivă în fața puterilor Occidentale pentru că nu a avut nevoie să se împrumute de la FMI, așa cum a procedat în 1998. N-o să țină mult timp, însă Nabiullina a avut spațiu de manevră.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net