Cine este fetița de numai 4 ani care a ajuns pe Everest. Cum au pregătit-o părinții pentru această experiență

Zara, o fetiță din Cehia, în vârstă de numai patru ani, a intrat în istorie. Aceasta a devenit cea mai tânără alpinistă. A ajuns pe Everest, urcând peste 270 de kilometri. Părinții spun că Zara a fost obișnuită dintotdeauna cu frigul, de mică i se făceau băi cu apă cu gheață. 

Zara și fratele ei, pe Everest Foto: Instagram
Zara și fratele ei, pe Everest Foto: Instagram

Zara a intrat în Cartea Recordurilor 

Însoțită de tatăl ei și de fratele ei de 7 ani, Saša, Zara a urcat peste 270 de kilometri, cu o diferență de altitudine de peste 20.000 de metri și a înfruntat provocări extreme, inclusiv temperaturi care au coborât până la -25 de grade Celsius în tabăra de bază, scrie Observatornews.ro.  

Familia, originară din Malaezia rurală, a pregătit-o pe Zara pentru formidabila drumeție în Himalaya cu o abordare parentală unică. Educația timpurie a fetei a inclus plimbări zilnice de 5-10 kilometri, totalizând mai mult de 2.200 de kilometri în junglă în 2023. Zara a fost obișnuită cu frigul, cu băi în apă cu gheață. 

Cine a fost primul român care a cucerit vârful Everest

Născut la 21 februarie 1961, la Piatra Neamț, Constantin Ticu Lăcătușu a fost fiind primul român care a cucerit vârful Everest (8.848 m). Constantin Lăcătușu are peste 30 de ascensiuni externe, în premieră românească, cinci premiere mondiale și peste zece expediții în Himalaya.

Alpinistul spune că de atunci Everestul a devenit o atracţie mult mai accesibilă pentru om pasionat de experienţe extreme. „Everest 17 mai 1995. Singur pe vârf, fără şerpaş şi fără oxigen, utilizat doar 200 m deasupra ultimei tabere (8250m). Alte vremuri: doar 350 alpinişti pe vârf până atunci, doar 75 dinspre Tibet, doar eu + alţi 5 în acea zi, niciun şerpaş, fără corzi fixe până pe vârf. Cu un an înainte, traseu dificil, în premieră, până la 8100 m, atât cât ne-a lăsat o avalanşă imensă din care am scăpat doar graţie Celui de Sus“, îşi amintea Ticu Lăcătuşu, în 2018. 

A crescut interesul pentru Everest 

În cele aproape trei decenii scurse de la memorabila ascensiune, interesul pentru Everest a crescut, astfel încât Acoperişul Lumii este luat cu asalt an de an în cele două sezoane propice urcărilor.   

Ticu Lăcătuşu spune că de la reuşita din 1995 nu a mai avut încercări de a urca pe Everest, dar în urmă cu mai mulți ani a trecut prin zonă, în timpul unei expediții spre vârful Lhotse şi a găsit un peisaj cu totul schimbat:

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net