Cine este inginerul român care a fost răpit în Libia. MAE: „Am instituit nivel maxim de alertă încă din 2015”
Inginerul român care a fost răpit sâmbătă, 14 iulie, în Libia este din Ploieşti şi are o experienţă de peste 15 ani în domeniul petrolier. Bărbatul lucra pentru o companie petrolieră care are un punct de lucru pe un câmp petrolifer din Sahara.
Inginerul român răpit în Libia este din Ploieşti şi are o experienţă de cel puţin 15 ani de lucru în zone de risc. Acesta era de serviciu când el şi alţi trei colegi de-ai săi, libieni se pare, ar fi fost răpiţi de o grupare de rebeli înarmaţi. Din primele informaţii oferite de presa libiană, doi dintre cei patru ingineri răpţi au fost eliberaţi, dar au rămas ostatici românul şi încă un libian. Inginerii au fost preluaţi de indivizi înarmaţi şi transportaţi într-un loc necunoscut.
Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu a dispus activarea unei Celule de criză după ce s-a aflat vestea că inginerul român a fost răpit în Libia, însă MAE precizează că procedurile de verificare pot fi de durată şi că a instituit încă din 2015 nivelul maxim de alertă pentru acest stat.
”Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Libia, relocată la Tunis, are în atenţie cazul cetăţeanului român. Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a fost activată Celula de Criză a MAE”, transmite Ministerul Afacerilor Externe printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, Celula de Criză a demarat, în regim de urgenţă, efectuarea unor verificări pentru stabilirea situaţiei de fapt.
”Având în vedere specificul operaţiunilor şi situaţia din Libia, procedurile de verificare pot fi de durată. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz să se facă cu toată precauţia, dată fiind situaţia de securitate de pe teritoriul Libiei. Precizăm faptul că, pentru acest stat, Ministerul Afacerilor Externe a instituit, încă din anul 2015, nivelul maxim de alertă: Pericol major - Părăsiţi imediat zona sau ţara!”, mai precizează comunicatul MAE.