Cine sunt oligarhii ruși ale căror averi sunt blocate de sancțiuni

#Război Ucraina-Rusia
Ultima actualizare:

Oligarhii Rusiei, mulți dintre ei creați chiar de regimul lui Putin, au zile grele. Vizați de sancțiunile SUA, Marii Britanii sau UE, majoritatea încep să tremure pentru averi. Cine sunt acești oameni care în câteva zile au trecut de la statutul de oameni invidiați la cel de ținte ale restricțiilor, cu activele înghețate și cu averile înjumătățite.  

Vladimir Putin nu a fost atacat de nici unul dintre miliardarii Rusiei. Foto: bihon.ro
Vladimir Putin nu a fost atacat de nici unul dintre miliardarii Rusiei. Foto: bihon.ro

Deocamdată 20 de magnati ruși sunt vizați de sancțiunile SUA, Marii Britanii și UE, oameni-cheie pentru sistemul lui Vladimir Putin. Ei reprezintă pilonii principali prin care Kremlinul a controlat domenii importante din economie.  

Putin s-a întâlnit cu cei mai bogați ruși 

Imediat după ce Rusia a început invadarea Ucrainei, președintele Vladimir Putin s-a întâlnit la Kremlin cu cei mai importanți 37 de oameni de afaceri ai țării, scriu jurnaliștii de la digi24.ro. Scopul întâlnirii a fost să îi informeze despre rațiunea din spatele atacului și să le declare că Rusia este pregătită să înfrunte sancțiunile economice.  

După această întâlnire, miliardari ruși au început să fie vizați de restricțiile marilor puteri. Au fost impuse interdicții de călătorie, înghețarea activelor, iar iahturile și avioanele private ale miliardarilor ruși au început să fie urmărite pentru a fi confiscate.  

Cine sunt miliardarii Rusiei și ce afaceri au 

Mihail Fridman deține Alfa Bank, cea mai mare bancă cu capital privat din Rusia. Este însă o bancă fără nicio legătură cu cea prezentă pe piața românească sub același nume (Alpha Bank), care are un acționariat grecesc. Afacerile europene ale lui Fridman sunt reunite sub holdingul LetterOne, unde oligarhul a pierdut controlul, ca urmare a sancțiunilor. Fridman își petrece cea mai mare parte a timpului în Regatul Unit, unde are o proprietate de 90 de milioane de dolari. În acest moment există un risc major de sechestru. 

Un alt miliardar rus sanctionat este Piotr Aven, coproprietar Alfa Bank și LetterOne împreună cu Fridman și cu Gherman Han, care nu a fost sancționat. Deține mai multe case în Europa. Averea sa era estimata la 4,8 miliarde de dolari. 

Alișer Usmanov este și el sancționat. Are o avere estimată la 14,3 miliarde de dolari. Oligarhul o participație importantă în gigantul de minereu de fier și oțel Metalloinvest. De asemenea, are o participație la compania producătoare de electronice Xiaomi și deține active imobiliare extinse în Occident. Și-a vândut cel mai faimos activ din Occident, un pachet de 30 la sută din echipa engleză de fotbal Arsenal, în 2018 pentru aproape 700 de milioane de dolari în numerar. 

Aleksei Mordașov, considerat cel mai bogat om al Rusiei, se află și el pe lista celor sanctionați de UE. Mordașov are investiții atât în gigantul de turism TUI, cât și în Rossia Bank, „banca personală” a înalților oficiali ruși. Este cunoscut drept „baronul oțelului” prin controlul asupra Sevestral. 

Aleksandr Ponomarenko este președintele Consiliului de Administrație al aeroportului Șeremetievo din Moscova, cel mai mare din Rusia. Ponomarenko a fost sancționat luni de UE, la o zi după ce blocul european și-a închis spațiul aerian companiilor aeriene ruse. Averea sa se ridica la 2,7 miliarde de dolari. 

Ghennadi Timcenko este un aliat cheie al lui Putin. Timcenko a fost printre primii miliardari ruși sancționați de SUA în 2014 după ocuparea Crimeei de către Rusia. Acum a intrat și pe lista UE.  Timcenko deține participații la mai multe companii, inclusiv la producătorul de gaze Novatek și firma de petrochimie Sibur. El are, de asemenea, active  imobiliare extinse în Europa, inclusiv două hoteluri în Franța. Are o avere de aproximativ 16 miliarde de dolari. 

Arkadi Rotenberg, un vechi prieten cu Putin, a fost cândva partenerul de judo al președintelui rus. În 2021, Rotenberg a susținut că este proprietarul unui complex imens de clădiri de pe coasta Mării Negre, cunoscut sub numele de Palatul lui Putin

Arkadi și Boris au fost loviți de sancțiunile SUA și au avut activele înghețate încă din 2014, în timp ce Igor a fost sancționat în 2018. Departamentul  Trezoreriei din SUA susține că Putin le-a acordat fraților Rotenberg miliarde de dolari prin contracte cu gigantul Gazprom și pentru olimpiada de iarnă de la Soci. 

Suleiman Kerimov a făcut o carieră investind în companii aflate în dificultate din Rusia. A pierdut miliarde în criza din 2008, dar și-a revenit pariind pe ceea ce este acum cel mai mare producător de aur din Rusia, Polius. 

Viktor Vekselberg este cunoscut drept „baronul aluminiului”. Este născut în Ucraina. A investit în compania petrolieră TNK-BP alături de mulți alți oligarhi. Actualul său activ principal este compania elvețiană Sulzera, intrată sub sancțiuni americane în 2018. Acele sancțiuni au avut un impact asupra lui Vekselberg: într-un interviu acordat Forbes Rusia în 2021, el a dezvăluit că nu poate accesa mai mult de 1,5 miliarde de dolari. 

Iuri Kovalciuc este cunoscut drept „bancherul lui Putin”. Departamentul american al Trezoreriei l-a sancționat în 2014 după anexarea Crimeei, la fel și Uniunea Europeană. Cele mai mari active ale sale sunt participațiile sale în firma de asigurări SOGAZ și Rossia Bank. 

Mihail Guțeriev este fondatorul și cel mai mare acționar al Safmar Group, un conglomerat cu interese în petrol, cărbune, imobiliare și retail. Cel mai mare investitor străin din Belarus, Guțeriev a fost sancționat de UE în iunie 2021 din cauza legăturilor sale cu dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko. 

Andrei Skoci este un mogul al oțelului și unul dintre cei doi miliardari care sunt membri ai Dumei, parlamentul Rusiei. Este sancționat de SUA de patru ani. 

Leonid Simanovski este miliardar datorită participației sale la producătorul de gaze Novatek. Și el a fost sancționat de UE pe 23 februarie, fiind unul dintre membrii parlamentului rus care au votat pentru recunoașterea independenței republicilor autoproclamate din estul Ucrainei. Era însă deja pedepsit de Statele Unite. Averea sa este evaluată la 1,3 miliarde de dolari. 

Oleg Deripaska este unul dintre miliardarii ruși sancționați de Departamentul de Trezorerie al SUA încă din aprilie 2018 din cauza acuzațiilor că ar spăla bani în numele lui Putin. Deripaska este acționar majoritar al Rusal, cel mai mare producător de aluminiu. A scăpat de impactul sancțiunilor prin mutarea sediului legal al companiei în regiunea administrativă specială a insulei Oktiabrski din Rusia, unul dintre cele două paradisuri fiscale rusești înființate de Putin la începutul acelui an. 

Oleg Deripaska, unul dintre primii oligarhi care s-a declarat pentru pace, a avut un mesaj terifiant pentru Moscova, la o conferință de presă. A spus că în trei săptămâni se va vedea cu adevărat impactul sancțiunilor, pe care le consideră fără precedent. Deripaska susține că va urma o criză de trei ori mai severă decât cea din 1998, când Rusia a intrat în incapacitate de plată.  

Roman Abramovici, este și el afectat și a decis să vândă clubul de fotbal Chelsea pe care îl are din 2003. Cere peste 3 miliarde de lire sterline. Presa britanică susține că oligarhul rus s-ar pregăti să-și vândă și uriașa casă din Londra. Îi este teamă că brațul lung al sancțiunilor îl va ajunge și pe el. Există o presiune a opiniei publice care cere sancțiuni. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Hotel Ambasador Bucuresti FOTO Shutterstock
image
image
image
image
image
image
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image
actualitate.net
image
actualitate.net