Cozi imense la vama dintre Bulgaria şi Grecia. Turiştii români aşteaptă cel puţin patru ore
Turiştii români care merg în concediu în Grecia cu maşina s-au lovit de cozi imense la vama bulgaro-elenă, sâmbătă dimineaţa (12 iunie). Timpul de aşteptare de la vama Kulata - Promachonas este de cel puţin patru ore, iar maşinile sunt încolonate pe kilometri buni
O turistă din România s-a plâns pe un site de socializare, spunând că autorităţile dau dovadă de lipsă de respect pentru cei care vor să intre în Grecia. „Ceea ce se întâmplă acum in vama Promachonas este o dovadă de lipsă de respect pentru turişti. Am ajuns in vama la 8.00 şi sunt sute de maşini în faţă. Nu se testează nimic în acest moment dar fiecare maşină petrece minute bune la ghişeu ... mă simt ca la ANAF, mai am de aşteptat cel puţin 4 ore. Cred că pentru îmbunătăţirea relaţiilor turistice între Grecia şi România mai este puţin mai mult de lucrat. Zic şi eu ... acum îi înţeleg pe cei care aleg alte destinaţii. Din dragoste pentru Grecia nu cred că voi reveni curând daca nu se schimbă modul de abordare al situaţiei prezente“, a scris o turistă pe grupul de Facebook Forum Grecia.
Turiştii, rugaţi să completeze formularul PLF online, nu la faţa locului
Dan Adrian Drăgan, reprezentant al Forum Grecia, a declarat ca principala cauză a întârzierilor din punctele de trecere a forntierei o reprezintă lipsa formularului PLF (Passenger Locator Form) pe care fiecare persoană care intră în Grecia trebuie să îl prezinte la vamă. Documentul în cauză se poate completa online, cu 24 de ore înainte de plecare, pe site-ul travel.gov.gr, pentru a evita formarea cozilor la vamă. După, codul QR generat de sistem poate fi prezentat la vamă fie pe ecranul unui telefon, fie tipărit.
„Am luat legatura cu reprezentanţii turismului elen, ne-au spus că ştiu care e situaţia şi încearcă să fluidizeze traficul. Ambasada României la Atena, chiar dacă nu răspunde tuturor cetăţenilor, ştie despre situaţie şi încearcă să găsească o soluţie astfel încât să se poată trece mai repede. Până la soluţie, care ar fi să anuleze verificat PLF-urilor (formularele electronice), vă spun care cred eu că sunt soluţiile: observăm de ceva timp că turiştii îşi încep concediile sâmbătă dimineaţa, poarte ar fi bine să se reorienteze, să plece de vineri sau luni, aceasta este prima cauză a aglomerării. A doua este că Grecia încearcă să păstreze o rată a infectărilor cât mai scăzută şi ţara ca o destinaţie sigură. Din acest motiv, la frontieră trebuie să prezentăm pe lângă documente şi adeverinţa de vaccinare, dar şi LPF-ul (Passanger Location Form), care se poate completa cu 24 de ore înainte de călătorie, online pe travel.gov.gr şi poate fi arătat direct de pe telefonul mobil. Românii trebuie să se informeze înainte de a pleca la drum pentru a evita acest timp de neplăceri. Cei mai în vârstă pot solicita ajutorul celor mai tineri, dacă întâmpină probleme", a spus reprezentantul Forum Grecia, notează adevarul.ro.
În Grecia se poate intră acum cu certificat de vaccinare, test negativ sau dovada recerii prin boală, dar autorităţile elene solicită şi completarea online a formularului PLF.