Criza imigranţilor a blocat Europa

Ultima actualizare:

    Slovenia, Bulgaria, Croaţia  şi Ungaria, primele care şi-au  închis graniţele cu garduri  pentru a bloca exodulFoto: AP
Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi Ungaria, primele care şi-au închis graniţele cu garduri pentru a bloca exodulFoto: AP

Uniunea Europeană nu mai face faţă barierei create de fluxul uriaş de refugiaţi chiar din inima ei. Liderii ţărilor europene sunt gata să reinstaureze punctele de frontieră care au dispărut odată cu Tratatul Schengen.

Criza refugiaţilor blochează întreaga Europă şi poate însemna sfârşitul Zonei Schengen. Tot mai multe ţări îşi închid graniţele ca să se protejeze de valul uriaş de imigranţi. Ministrul de Finanţe german, Wolfgang Schaeuble (73 de ani), a declarat vineri (13 noiembrie) că Angela Merkel (61 de ani) a pornit o avalanşă care afectează întreaga Uniune. Ea a spus recent că Germania invită să ceară azil politic toţi refugiaţii care au nevoie şi îşi doresc să facă asta, lucru care a declanşat apariţia unui număr tot mai mare de imigranţi la porţile UE.

Rând pe rând, Suedia, Danemarca, Slovenia şi Grecia au anunţat că vor reintroduce temporar verificările de la punctele de frontieră şi vor ridica garduri de protecţie asemenea Ungariei.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker (60 de ani), a cerut celor 28 de state membre ale UE să contribuie cu 3 miliarde de euro (13 miliarde de lei) pentru a diminua efectele crizei refugiaţilor şi la salvarea Zonei Schengen.

În acelaşi timp, Etiopia, Camerun, Burkina Faso, Nigeria şi alte state africane cer bani de la Uniune pentru a creşte nivelul lor de trai. În felul acesta numărul refugiaţilor care provin de acolo se va reduce. O problemă majoră, însă, este constituită de numărul mare de refugiaţi din taberele din Turcia, peste 4 milioane, care vor să ajungă în Europa până la jumătatea anului viitor.

Primii 300 de refugiaţi vin în România

Iată traseul refugiaţilor
Iată traseul refugiaţilor

Potrivit discuţiilor din cadrul Comisiei Europene, România urmează să primească până la finele lunii noiembrie 300 de refugiaţi. Aceştia provin din centrele pentru imigranţi din Italia. Conform planului de redistribuire a imigranţilor, ţara noastră ar trebui să primească până la sfârşitul lui 2016 un număr 6.351 de imigranţi. În urma discuţiilor din luna septembrie, România urma să primească în prima tranşă 1.705 refugiaţi.

Însă preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat vineri că „la cum se mişcă lucrurile privind relocarea imigranţilor, planul va fi dus la îndeplinire abia în 2101”. Germania a anunţat că alocă peste 400 de milioane de euro ţărilor din Europa Centrală şi de Est pentru primirea imigranţilor.

Spaţiul Schenghen, activ din 1995

Tratatul de la Schengen (o localitate din Luxemburg) a fost semnat în 1985 de cinci state ale Comunităţii Economice Europene, dar a intrat în vigoare în forma actuală abia în 1995. Potrivit înţelegerii dintre 26 de state europene, cetăţenii au libertate de mişcare prin abolirea treptată a punctelor vamale de la graniţe.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
milionar foto pixabay jpg
ceas Titanic jpeg
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
sofer furios coada jpg
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net