Cum a luat naștere una din cele mai importante și cunoscute universităţi din lume. Cât e adevăr şi cât e poveste

Nu încape îndoială, Universitatea Stanford din California este una dintre cele mai mari, cunoscute și importante universități, aflată în primele trei instituţii de profil din lume. Se spune că această unitate de învățământ a fost ridicată de către doi soți, în memoria fiului lor, mort într-un accident, în cadrul Universităţii Harvard. Cât e adevăr şi cât e poveste?

Povestea Universității Stanford. Cât e adevăr şi cât e poveste / foto: arhiva Click!
Povestea Universității Stanford. Cât e adevăr şi cât e poveste / foto: arhiva Click!

Conform legendei, la sfârşitul secolului al XIX-lea, soţii Stanford şi-ar fi dorit să ridice să facă ceva memorabil în memoria copilului lor, mort într-un accident. Pentru a face acest lucru, s-au gândit să aibă o întâlnire cu preşedintele Universităţii Harvard.

Cum a luat naștere Universitatea Stanford, conform legendei

O doamnă şi soţul ei au coborât din tren în Boston cu intenţia de a ajunge la Universitatea Harvard. Erau îmbrăcaţi destul de modest: ea, într-o rochie de bumbac, el, îmbrăcat într-un costum simplu, nu chiar de cea mai bună calitate. S-au adresat, fără să fi avut o programare prealabilă, secretarei preşedintelui de la Universitatea Harvard. Secretara a ghicit imediat că aceştia veneau de la ţară, că erau fermieri, care nu puteau avea nimic de a face cu Harvard. Toțuși, grăbită să scape de ei, se interesează ce doresc”, este începutul poveștii.

Secretara le-a explicat că preşedintele este ocupat, însă cei doi soți nu au plecat și au așteptat ore în șir. În cele din urmă a decis să-l deranjeze pe preşedinte, deşi era o corvoadă pe care mereu o evita. Primiţi în audienţă cei doi au explicat:

Am avut un fiu care a învăţat la Harvard timp de un an. A iubit Harvard-ul, a fost fericit aici, dar a murit într-un accident. Soţul meu şi cu mine am vrea să construim ceva, undeva în campus, în memoria lui”.

Numai că musafirii au spus că ei de fapt să gândiseră să construiască o clădire, iar preşedintele, după ce le-a studiat îmbrăcămintea le-a spus:

Doamnă nu putem ridica o statuie pentru fiecare persoană care a învățat la Harvard şi apoi a murit. Dacă am face-o, acest loc ar părea un cimitir. Aveţi cumva idee cât costă o clădire? Am investit peste şapte milioane şi jumătate de dolari în clădirile de la Harvard!”, a spus președintele. 

Atât de puţin costă o universitate? De ce să nu construim noi de la început una nouă, a noastră?”, şi-a întrebat femeia soţul.

Domnul Leland Stanford şi soţia lui s-au ridicat şi au plecat, au călătorit până în Palo Alto, în California, unde au pus bazele universităţii care le poartă numele, Universitatea Stanford, în memoria fiului lor. Universitatea «Leland Stanford Junior» a fost inaugurată în 1891, în Palo Alto. (...) Ce uşor te poţi înşela atunci când judeci după aparenţe!”, este concluzia poveştii.

Cât de adevărată este povestea

Acum, cât este adevărat din poveste? Ei bine, însăși Universitatea Stanford dezminte această legendă urbană. Este adevărat că soții Stanford au avut un fiu - Leland Jr. care a murit la vârsta de 15 ani într-o excursie cu familia în Italia, de febră tifoidă, dar care însă nu a fost niciodată la Harvard.

De asemenea, Leland Stanford a fost guvernator în California, unul din cei mai proeminenţi oameni ai Americii acelor vremuri, lider al Partidului Republican și chiar senator al Statelor Unite din partea statului California, astfel că este cam greu de crezut că s-a prezentat în audienţă la preşedintele Universităţii Harvard atât de umil îmbrăcat.

La câteva ore de la moartea fiului său, Stanford i-a spus soţiei: „Copiii din California vor fi copiii noştri”. Acesta a fost începutul Universităţii Stanford, potrivit raportului oficial, care se regăseşte pe site-ul universităţii. 

Stanford s-a întâlnit cu adevărat în realitate cu preşedintele Universităţii Harvard, dar pentru alt motiv. El a izitat mai multe şcoli proeminente, înainte de a construi universitatea care-i poartă astăzi numele, pentru a aduna idei şi sugestii despre cum ar trebui să arate viitoarea instituţie de învăţământ.

„Soţii Stanford au vizitat... Yale, Cornell, Harvard şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts, celebrul MIT. Au vorbit cu preşedintele Charles Eliot de la Harvard despre trei propuneri şi l-au întrebat care i se pare mai potrivită: o universitate la Palo Alto, o instituţie la San Francisco care să fie o combinaţie între săli de curs şi un muzeu şi o şcoală tehnică. Eliot a optat pentru o universitate. Doamna Stanford a fost cea care a dorit să ştie la cât s-ar ridica o astfel de investiţie, cu excepţia terenului şi a clădirilor, iar Eliot i-a răspuns că nu mai puţin de 5 milioane de dolari. Stanford i-a spus atunci soţiei: «Ei bine, Jane, o vom face şi pe asta!»”, se mai arată pe site-ul oficial al universităţii.

Universitatea avea să se nască chiar pe terenul fermei lor, după modelul Cornell. A fost înfiinţată în 1885, pe când Stanford era senator, şi deschisă în 1891, cum se spune şi în poveste. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image png
Trafic aglomeratie Valea Prahovei FOTO Inquam Photos  Alex Nicodim  jpg
pahar cu apa jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net