Cum a salvat Chuck Norris România de comunismul lui Ceaușescu
Chuck Norris este eroul multora dintre fanii filmelor de acțiune în care a jucat. Glumele care îl au drept actor principal sunt deja faimoase și fac înconjurul lumii, fiind traduse în mai multe limbi. Totuși, nimeni nu știe ce impact puternic a avut personajul său asupra României comuniste.
Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, oamenii făceau contrabandă cu casete video pe care erau înregistrate filme americane. Printre acestea se numără și cele cu Chuck Norris, care erau cele mai căutate de români. Casetele video respective erau ilegale în țară, și la fel erau și aparatele folosite pentru a le reda, potrivit thedailybeast.com. Cu toate acestea, Teodor Zamfir sfida legile și aducea românilor unele dintre cele mai cunoscute pelicule. Nici Securitatea nu-l putea da de gol, mai ales pentru că el deținea înregistrări în care și familiile securiștilor participau la adunările la care oamenii vizionau acele filme.
„Urmărirea acestor filme era o formă foarte colectivă de a scăpa de situația din România”, spune Ilinca Călugăreanu, regizorul documentarului „Chuck Norris vs. Communism”. „Lucrurile erau atât de îngrozitoare în România în acele timpuri, iar oamenii voiau acțiune. Și i-au văzut pe acești eroi – Chuck Norris, Jean-Claude Van Damme, Bruce Lee – care puteau schimba lucrurile”, continuă ea.
Documentarul vorbește despre influența pe care aceste filme au avut-o asupra conștiinței colective în fața comunismului din România. Oamenii au început să își dea seama cât de înapoiați erau față de cei din Vest. „Filmele acelea îți provocau perspetiva asupra vieții”, spune un bărbat, în cadrul unui interviu.
Călugăreanu spune aspectele materiale contau cel mai mult, însă românilor le atrăgea atenția și un stil de viață liniștit, în lipsa opresiunii comuniste. „Casele mari, piscinele, mașinile. Dar în afară de asta, se uitau la modul în care oamenii interacționau liber în Vest. Unul dintre intervievații mei a spus că vedea cum oamenii aveau conversații normale fără să se teamă”.
Iar fenomenul filmelor aduse din Vest se desfășura și în alte țări care aparțineau blocului sovietic. „Era un fenomen general să încerci să afli informații din Vest”, spune Călugăreanu. Toate acestea au avut un impact uriaș asupra oamenilor, care și-au dat seama că lucrurile se pot schimba în bine. Cel mai important este faptul că filmele le ofereau o viziune asupra ceea ce se întâmpla în afara comunismului. „În timpul unei dictaturi care controla totul, au pierdut controlul asupra a ceva ce părea nesemnificativ – caseta video”, concluzionează Teodor Zamfir.