Cum reacționează NATO la racheta "Satan-2" a Rusiei! România, teatru de operațiuni militare
Scena politică internațională începe să semene destul de bine cu vechiul context nuclear și geopolitic din timpul Războiului Rece. După ce Federația Rusă a făcut publice primele imagini cu noua sa armă nucleară, capabilă să distrugă un întreg stat, NATO ia măsuri și înlesnește poziția militară pe Flancul Estic.
România este una dintre principalele țări vizate în apărarea graniței de est a Alianței Nord-Atlantice. Conform deciziilor care s-au luat în interiorul organizației, Marea Britanie urmează să trimită în Estonia noi efective militare și trupe terestre. Atât România, cât și Regatul Unit vor trimite trupe care se vor alătura celor americane din Polonia, informează Daily Mail.
Pentru prima dată după încheierea Războiului Rece, Statele Unite vor trimite în estul Europei avioanele RAF care vor survola și perimetrul aerian al României, cu scopul, spun oficialii, de a răspunde la intimidarea Kremlinului.
Americanii vor ca până la începutul anului viitor să fie trimise mai multe efective militare în țările baltice și în estul Poloniei. State precum Franța, Danemarca, Italia, dar și alți aliați se vor alătura armatei Statelor Unite care conduc operațiunea. Germania, Marea Britanie și Canda vor contribui în Polonia, Lituania, Estonia și Letonia cu infanterie și drone militare.
Se pare așadar, că publicarea imaginilor cu „Satan-2”, arma nucleară de ultimă generație a Rusiei, a avut efectul așteptat de Moscova, NATO părând în acest moment alarmată din cauza arsenalului Rusiei care pare să crească de la o lună la alta.
Vladimir Putin a mobilizat deja 130 de centre militare rusești pentru a fi pregătite în cazul unui atac venit din partea Vestului. Statele din estul Europei s-ar putea afla pe lista următoarelor ținte de expansiune ale Rusiei, în special țările baltice. Nici România nu este exclusă din acest „butoi cu pulbere”. Având în vedere că facem parte din NATO și ocupăm o poziție geopolitică deloc favorabilă în acest context internațional, trebuie să fim pregătiți în cazul unei desfășurări de forțe.
După cum se prezintă situația, americanii și rușii par să repete greșelile din timpul Războiului Rece, mobilizând efective largi și mari cantități de echpament militar într-o regiune total în afara propriului lor teritoriu național. Concomitent, statele obligate indirect să participe la alianță s-ar putea transforma oricând într-un teatru de război.
Tensiunile dintre Moscova și Occident s-au redeschis odată cu anexarea Crimeei de către Rusia și după divergențele pe care Kremlinul le are cu Washingtonul cu privire la situația din Siria.
"Satan-2", noua armă nucleară a Rusiei poate distruge un întreg stat
„Satan-2” este o rachetă balistică termonucleară de tipul RS-28 Sarmat, care a început să fie construită în 2011. Acum, a fost dezvăluit doar un prototip al acesteia și se preconizează intrarea ei în arsenalul militar al Moscovei în 2018. Este o armă de ultimă generație care le va înlocui pe cele din anii 1970.