Cum alegi cele mai bune ouă din magazin! La ce trebuie să fii atent pentru a cumpăra ouă proaspete și sănătoase

Când alegem ouale din magazin trebuie să fim atenți la mai multe detalii legate de conformația acestora și de informațiile de proveniență. Când vine vorba de examinarea exteriorului, coaja trebuie să fie integră, fără deformări, fără materii fecale sau sânge pe suprafața acesteia și cel mai important fără crăpături pe suprafața cojii deoarece acestea reprezintă o poartă de intrare propice pentru agenții patogeni din mediu și pot reprezenta un pericol pentru sănătatea noastră. Iată clasificările la care să fii atent.

 La ce trebuie să fii atent pentru a cumpăra ouă proaspete și sănătoase
La ce trebuie să fii atent pentru a cumpăra ouă proaspete și sănătoase

Cum identifici cele mai bune ouă din magazin

Legat de marcajul inscripționat pe suprafața oualelor, acestea se clasifică în 4 categorii de calitate:

Ouăle comercializate sunt marcate cu un cod care oferă informații esențiale despre proveniența și calitatea lor. Prima cifră din cod indică modul în care au fost crescute găinile. Ouăle ecologice, marcate cu cifra 0, provin de la păsări hrănite natural, fără aditivi sau conservanți, care au acces la iarbă netratată chimic. Acestea sunt considerate cele mai sănătoase. Cele marcate cu cifra 1 sunt de la găini crescute în aer liber, cu suficient spațiu de mișcare în timpul zilei, dar care sunt adăpostite în hale pe timpul nopții. Deși beneficiază de un mediu mai bun, hrana lor nu este certificată ecologic.

Ouăle cu cifra 2 provin de la găini crescute la sol, dar în hale fără acces la lumină naturală. La celălalt capăt al spectrului se află ouăle marcate cu cifra 3, provenite din ferme unde găinile sunt crescute în baterii autorizate la nivel european. Acestea sunt ținute în cuști, fără să vadă lumina zilei, iar alimentația lor include cereale și șroturi de soia, uneori modificate genetic.

Uită-te și la țara de proveniență

Pe lângă această clasificare, codul inscripționat pe ou conține și inițialele țării de proveniență, alături de județul fermei producătoare. În funcție de calitate, ouăle sunt împărțite în mai multe clase. Cele din Clasa A Extra și Clasa A sunt proaspete, având coaja intactă, albușul clar și translucid, iar gălbenușul ușor mobil. Diferența dintre cele două este dată de dimensiunea camerei de aer din interior: în cazul celor Extra, aceasta nu depășește 4 mm, în timp ce la Clasa A poate ajunge la 6 mm. Orice ou care nu se încadrează în aceste criterii intră în Clasa B, fiind destinat industriei alimentare.

O altă clasificare se face în funcție de greutate

Ouăle XL depășesc 73 de grame, cele de dimensiune L variază între 63 și 73 de grame, M între 53 și 63 de grame, iar S sunt cele mai mici, având sub 53 de grame. Alegerea ouălor potrivite depinde astfel de preferințele consumatorilor, dar și de atenția acordată modului în care sunt crescute păsările și calității produsului final.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
barbat canapea telefon istock jpg
aglomeratie litoral agerpres jpg
Impozit - calcule - facturi - FOTO Shutterstock
roman grecia  jpg
vremea octombrie 2023 1280x720 jpg
culturi calamitate seceta 2025   colaj foto DAJ Dolj (7) jpeg
coloana masini a1 jpg
caragiale rebreanu carciuma jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net