Cum să vopsești ouăle corect. Trebuie sa fie fierte înainte sau nu?

Au mai rămas câteva săptămâni până când românii vor sărbătorii Paștele. Cozonacul, pasca dar mai ales ouăle roșii sunt nelipsite de pe mesele îmbelșugate. În Săptămâna Mare gospodinele pun la punct ultimele pregătiri, iar în Joia Mare se vopsesc ouăle. Iată câteva detalii de care să ții cont dacă vrei să execuți corect acest proces. 

Ouă de Paște / foto: Pixabay
Ouă de Paște / foto: Pixabay

Astăzi vom elucida o dilemă pe care multe gospodine o au atunci când vine vorba de vopsitul ouălor: se fierb sau nu înainte? Ei bine, este recomandat ca ouăle să fie deja fierte apoi vopsite; cele crude se pot sparge mai ușor, iar cele fierte sunt mai sigure pentru consum după ce au fost vopsite

Pașii corecți pentru vopsitul ouălor de Paște 

1. Fiertul ouălelor 

- Într-o oală cu apă rece adaugă puțină sare și pune ouăle la fiert. Când apa începe să fiarbă lasă ouăle să fiarbă aproximativ 10-12. După ce s-au fiert, adaugă-le într-un vas umplut cu apă rece pentru a opri procesul de fierbere și a le răci mai rapid. 

2. Vopseaua

Indiferent dacă ai optat pentru o vopsea din comerț sau una naturală (cum ar fi coji de ceapă, sfeclă roșie, turmeric etc), iată ce trebuie să faci: 

- Pentru vopseaua din comerț trebuie să urmezi instrucțiunile care sunt deja inscripționate pe ambalaj. 

- Dacă ai optat pentru o vopsea naturală, făcută în casă, trebuie să pregătești o soluție concentrată în care adaugi apă și oțet pentru a intensifica culoarea. 

3. Vopsirea ouălor 

- După ce ai preparat vopseaua, tot ce trebuie să faci este să iei o pereche de mănuși pentru a evita colorarea mâinilor; pune ouăle fierte în vopsea și lasă-le să stea câteva minute, apoi scoate-le și pune-le pe un suport pentru a se usca.

Vopsea din sfeclă roșie 

Acest aliment este folosit de mulți bucătari drept colorant alimentar natural. Dacă vrei să vopsești ouăle în vopsea din sfeclă roșie, iată ce ai de făcut: curăță sfecla crudă și taie-o în cubulețe; pune sfecla într- o cratiţă mică, adaugă ouăle fierte, apoi mai pune un strat de sfeclă şi peste ele. Umple-o cu apă, astfel încât ouăle să fie complet acoperite.

Adaugă 2 linguri de oțet (ajută la intensitatea și fixarea culorii) și o lingură de sare fină. Pune oala pe foc şi, când apa dă în clocot, micşorează flacăra şi lasă ouăle între 15 minute şi o oră, în funcţie de nuanţa pe care vrei să o obţii. Pentru un roşu intens, lasă ouăle în zeama de sfeclă roşie peste noapte, la frigider.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ten perfect 600x400 jpeg
image png
sobolani shutterstock 295110965 jpg
Stephanie Case, foto Instagram jpg
Transalpina Foto DRDP Craiova jpg
Pavel Durov, foto Shutterstock jpg
fingers 376812 1280 jpg
piersici piersica adobestock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net