Cumperi ouă roșii de Paște gata vopsite, din comerț? Oprește-te acum: te pândește un pericol nebănuit

Se apropie Paștele, iar tot mai mulți români fac pregătirile pentru masa de sărbătoare. Având în vedere că multora nu le permite timpul, ei cumpără mâncarea gata preparată din supermarket, iar printre acestea se numără inclusiv ouăle gata vopsite. Însă, aceste produse pot dăuna sănătății. De ce nu este bine să cumperi ouă de Paște gata vopsite din magazine și ce pericole pot ascunde ele? Aflați prin intermediul acestui articol.

De ce nu este bine să cumperi ouă de Paște gata vopsite din magazine?
De ce nu este bine să cumperi ouă de Paște gata vopsite din magazine?

Ce conțin ouăle gata vopsite, cumpărate direct din magazin?

Când cumperi produse din supermarket, ar trebui să ții cont de calitatea lor, deoarece ele pot dăuna sănătății. Pe lângă cozonaci, pască, drob etc., mulți români preferă să cumpere și ouăle de Paște gata vopsite. Însă, aceste ouă gata vopsite achiziționate din magazin, față de cele vopsite în casă, pot conține o serie de aditivi chimici, dar și coloranți artificiali.

Utilizați pentru a crea culori strălucitoare și atrăgătoare pe suprafața ouălor, acești aditivi și coloranți variază în funție de țara de proveniență a ouălor, dar și de producător. Ce ingrediente conțin și ce pericole ascund?

Tartrazina E102 - colorant folosit pentru a ieși culoarea galbenă. Tartazina E102 poate produce cancer de tiroidă, mâncărimi, rinite, oboseală, migrene, depresie, probleme de vedere și insomnie. De asemenea, acest colorant este interzis în SUA, Norvegia și Austria.

Compusul chimic E110 – colorantul alimentar pentru galben sunset (galben-portocaliu). Acesta favorizează hiperactivitatea la copii cu ADHD, intensifică simptomele astmului.

Azorubina E122 – culoarea roșie. Poate cauza reacții de intoleranță sau fenomene alergice, printre acestea se numără erupții cutanate, prurit, iritație digestivă cu tulburări dispeptice, amețeli, bronhospasm, greață, cefalee, etc.

Acidul E124 și alcoolul E129 - utilizați pentru a crea culorile galben, portocaliu, roșu și verde pe ouăle vopsite. Totodată, coloranții au conservanți - aditivi utilizați pentru a menține ouăle proaspete pentru un timp mai lung, prelungind durata de valabilitate; emulsificatori - utilizați pentru a menține culoarea și strălucirea ouălor vopsite; și aromatizanți artificiali – pentru a oferi un anumit miros sau aromă.

Dacă aveți alergii, intoleranțe alimentare sau preferați să evitați aceste ingrediente din alte motive, pentru a identifica aditivii și coloranții artificiali care pot fi prezenți în ouăle gata vopsite din magazin, este important să citiți întotdeauna etichetele produselor și lista de ingrediente.

De ce este bine să vopsești ouăle acasă

Unul dintre motive pentru care este bine să-ți vopsești singur ouăle de Paște ține de  prospețimea acestora - ouăle proaspete cumpărate și vopsite acasă oferă garanția prospețimii și calității alimentului. Cele gata vopsite din magazin pot avea o durată de valabilitate mai lungă și pot fi vopsite cu mult timp înainte de a fi achiziționate.

De asemenea, mulți preferă să vopsească ouăle acasă pentru că poate fi o activitate creativă și distractivă. Și bineînțeles, dacă te decizi să îți vopsești ouăle acasă, economisești si mai mulți bani, ouăle gata vopsite pot fi mai scumpe decât cele proaspete.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!    

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net