Cum și-a pierdut Ellie Wiesel averea strânsă de o viață în 2008
Telefonul sună într-o seară târzie a anului 2008. Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, îl asculta pe fiul său povestindu-i cum a fost arestat brokerul Bernard Madoff pentru orchestrarea celei mai mari fraude din istoria financiară a SUA.
Wiesel și soția sa, Marion, pierduseră la rândul lor 15 milioane de dolari, bani care însemnau fondurile existente ale Fundației Ellie Wiesel pentru Umanitate, organizație înființată pentru promovarea toleranței și egalității în lume. După ce l-a ascultat pe fiul său, Wiesel a închis telefonul și s-a uitat spre soția sa...
„Ne-am uitat unul la altul și știam că am trecut prin lucruri mai rele”, a spus Wiesel în cadrul unei emisiuni Oprah. Închis în lagărul de concentrare de la Aushwitz pe vremea când avea 15 ani, Wiesel avea să întărească această idee.
Foarte rapid s-a răspândit vestea că Fundația Wiesel a fost afectată de schema Ponzi aplicată de Bernie Madoff. Ce a urmat ține de filmele hollywoodiene. „Din senin am început să primim sute și sute de scrisori și donații, mici donații, de peste tot din America. Oamneii au fost atât de generoși, ei ne-au ajutat să trecem peste acel moment.”
Wiesel s-a stins din viață pe 2 iulie la vârsta de 87 de ani. Născut în România, acesta a rămas în istoria literaturii grație romanului „Noaptea” în care a povestit experiența dramatică pe care a trăit-o cât timp a fost închis în lagărul de concentrare de la Auschwitz.
Ce este o schemă Ponzi?
Schema Pozni este o operațiune investițională frauduloasă ce implică plata unor profituri deosebit de mari unor investitori de pe urma unor fonduri investite de alte persoane și nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate.