De ce nu ar trebui să consumi alcool dacă te vaccinezi anti Covid-19. Ce spun experții englezi
Persoanele care vor să se vaccineze anti Covid-19 nu ar trebui să consume înainte și nici după imunizare alcool. Motivul? Băuturile alcoolice afectează sistemul imunitar, iar acesta nu mai răspunde prompt la vaccin.
Persoanele care s-au imunizat împotriva Covid-19 ar trebui să evite consumul de alcool, deoarece acesta poate reduce răspunsul imun al organismului la vaccin, au avertizat experții englezi, potrivit Daily Mail. Aceștia au explicat că alcoolul duce la deteriorarea globulelor albe, inclusiv a limfocitelor, care dezvoltă anticorpi ce luptă împotriva virusului.
Dr. Ronx Ikharia, specialist în medicină de urgență, a efectuat un experiment. Ea a prelevat probe de sânge de la mai multe persoane înainte și după consumul a trei pahare de Prosecco. Medicul a constatat că trei pahare au fost suficiente pentru a reduce nivelurile de celule limfocitare din sânge cu până la 50%.
Alcoolul împiedică imunizarea anti-coronavirus
Și profesorul imunolog Sheena Cruickshank, de la Universitatea din Manchester, a declarat că reducerea limfocitelor ar putea reduce eficacitatea răspunsului imun al organismului la vaccinul anti Covid-19. Prin urmare, specialiștii recomandă persoanelor care vor să se vaccineze să evite consumul de alcool cu câteva zile înainte de vaccin, dar și după efectuarea imunizării.
Profesorul Cruickshank a spus: „Trebuie să aveți un sistem imunitar ce funcționează perfect pentru a avea un răspuns bun la vaccin. Deci, dacă beți cu o seară înainte sau puțin după aceea, nu vă va ajuta”.
La adulți, limfocitele reprezintă aproximativ 20% până la 40% din numărul total de celule albe din sânge și sunt concentrate în organele și țesuturile limfoide centrale, cum ar fi splina, amigdalele și ganglionii limfatici, unde este posibil să apară răspunsul imunitar inițial.
Limfocitele au o „importanță fundamentală” în sistemul imunitar, deoarece determină răspunsul imun la microorganisme infecțioase și la alte substanțe străine, cum ar fi virusul SARS-CoV-2, potrivit unei echipe de oameni de știință din Wuhan, China.