E ok să mâncăm zăpadă? Explicaţia te va uimi
E iarnă şi meteorologii ne anunţă că e posibil ca miercuri să se întoarcă ninsorile.
Când dau de zăpadă, copiii sunt cei mai bucuroşi: nu doar că se joacă în ea, dar, atunci când ninge, încep să prindă fulgi de nea pe limbă. Unii părinţi sunt, însă, îngrijoraţi că asta le-ar putea face rău micuților.
Nimic mai fals, conform popsci.com: zăpada e la fel de curată precum apa potabilă, potrivit un profesoare de meteorologie Anne Nolin, de la Universitatea din Oregon.
Fulgii se formează atunci când apa rece se prinde de particule de praf sau polen, particule la fel de mici ca cele pe care le înghiţim în mod normal. În plus, când cad, fulgii nu au timp să intre în contact cu agenţii poluanţi din aer, spre deosebire de picăturile de ploaie, a mai explicat Nolin.
Când zăpada se depune, rămâne curată până încep să se aşeze alte lucruri pe ea. Adică zăpada albă, proastă căzută, e şi ea la fel de curată. Evident, zăpada galbenă sau cea maro nu trebuie mâncată: când stă multă vreme pe sol, pe zăpadă se depun multe particule de praf şi pământ. Nici zăpada roz nu e indicată, avertizează Nolin: e frumos colorată, dar are alge care nu sunt bune pentru digestie. Aşa că, dacă ninge zilele astea, poţi să aduni liniştit nişte zăpadă proasptă şi să guști din ea.